Uitzending Pointer in teken van duurzame visserij

21 februari 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Pixabay

Het tv-programma Pointer wijdt twee uitzendingen aan duurzame visserij. Het eerste deel van Duurzame visserij, bestaat dat eigenlijk wel werd 20 februari uitgezonden. In dit eerste deel uitten natuurorganisaties hun twijfels over de duurzaamheid van tong en schol.

Voor de visserij op schol en tong gebruiken veel vissers de boomkor. Natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds en de Good Fish Foundation, wijzen op de nadelige gevolgen van deze visserij. De zware kettingen veroorzaken volgens de organisatie schade aan de zeebodem, er is veel brandstof voor nodig en is er veel bijvangst.

Het Wereld Natuurfonds en de Good Fish Foundation twijfelen daarom of de visserij op schol en tong wel duurzaam is en of deze terecht het MSC-keurmerk heeft gekregen. MSC geeft in een reactie aan alleen te kijken naar visstanden, effectief visserijbeleid en de minimalisering van impact op het overige zeeleven. Volgens deze standaarden is vis gevangen met een boomkor duurzaam te noemen. Dit beoordelen onafhankelijke wetenschappers op basis van voorwaarden die door MSC zijn opgesteld.

Ook tong- en scholvissers komen aan het woord. Zij moesten noodgedwongen weer de boomkor gaan gebruiken na het Europese verbod op de puls. Deze vismethode was veel duurzamer met minder bodemberoering, minder bijvangst en minder brandstofverbruik. Veel vissers hebben het sindsdien financieel moeilijk waardoor verdere verduurzaming lastig wordt. Bijvoorbeeld Cor Vonk uit Texel, die met weemoed terugkijkt op de puls. "We moeten het dubbele tanken dan met de puls. En we stoten ook veel meer CO2 uit.”

De uitzending van Pointer is online terug te kijken.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?