Uitbreiding Visscher Seafood in Noorwegen

7 maart 2023

Visscher Seafood breidt de bedrijfsactiviteiten verder uit. Het Urker visbedrijf neemt de handelsactiviteiten van het voormalige Norway Royal Salmon (NRS) over van de Noorse zalmkweker SalMar ASA. Het is de derde buitenlandse investering in korte tijd voor Visscher Seafood.

Vorig jaar nam SalMar na een langlopende overnamestrijd het bedrijf NTS, waar Norway Royal Salmon onderdeel van was, over. SalMar was vooral geïnteresseerd in de farming onderdelen van NTS en kondigde eerder al aan dat  ze het scheepvaartsonderdeel van het bedrijf ging afstoten. Nu doet SalMar ook de handelstak van de hand. Visscher Seafood neemt de handelsactiviteiten over en brengt deze via een asset purchase onder in de Noorse dochteronderneming. De activiteiten worden voortgezet onder de naam Norwegian Seafood A/S.

Buitenlandse activiteiten

Voor Visscher Seafood is het de derde buitenlandse investering in korte tijd. In 2020 nam het Urker visbedrijf een belang genomen in de Schotse zalmkwekerij Organic Sea Harvest en in 2021 opende een vestiging in de Verenigde Staten.

Volgens CEO Tim Brouwer past de overname perfect in de strategie van Visscher Seafood.  "Onze strategie is om te investeren in de drie sleutelelementen van de zalm-waardeketen: aquacultuur, verwerking en internationale handel. Met deze investering stellen we grondstof veilig. Het bedrijf heeft een uitermate sterke basis met kleine en middelgrote farmers die anders voor ons onbereikbaar waren. Dit biedt ons verder de mogelijkheid om de markt competitief te bedienen met hele zalm, maar ook kunnen onze Noorse collega’s gebruik maken van onze verwerkingsmogelijkheden op Urk om hun klanten te voorzien van value added producten. NRS is groot in markten waar wij nog relatief klein zijn, zoals China, Japan en Zuid-Korea. In deze landen groeit de vraag naar value added zalmproducten zoals filet, porties en loins gestaag."

Visscher Seafood

Visscher Seafood verwacht met de overname haar totale jaarlijkse zalmvolume te verdubbelen naar ongeveer 50.000 ton. Ook maakt het bedrijf bekend te blijven investeren in de thuisbasis. Binnenkort wordt de uitbreiding van de verwerkingsfabriek en hoofdkantoor opgeleverd.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?