Transport van levende zalm over water

28 september 2020 Willem M. den Heijer
Een van de vele kweekkooien van Grieg Seafood in de buurt van Scalloway (foto Willem M. den Heijer).

In de tientallen inhammen en baaien van de Schotse Shetlandeilanden bevinden zich vele kweekkooien, gevuld met zalmen. Wanneer de zalmen consumptiegeschikt zijn, gaan ze naar de wal. Transport over water van levende zalm is daarom onmisbaar.

Naast Noorwegen is Schotland ook een belangrijke producent van kweekzalm. De meeste kwekerijen bevinden zich in de omgeving van de Hebriden, Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden. Om de kwaliteit te waarborgen nemen zogenaamde fish-carriers het transport tussen de kweekkooien en de verwerkingsfabriek voor hun rekening. Hoewel Schotland een flink deuntje meezingt in de zalmproductie zijn veel kwekerijen in handen van Noorse bedrijven.

Leeftanks

Het Noorse Grieg Seafood heeft op Shetland verschillende locaties met kweekkooien waar zalmen via een computer aangestuurd apparaat gevoed worden. Met speciale netten halen medewerkers van Grieg de consumptiegeschikte zalmen uit de kooien waarna ze in zeewatergekoelde leeftanks van een fish-carrier terecht komen. Fish-carriers kiezen soms het ruime sop als ze kweekzalm op moeten halen bij kwekerijen van de Hebriden. Voor de in 2000 gebouwde en 36 meter lange ‘Gerda Sæle’ is het vervoeren van levende zalm vrijwel dagelijkse kost.

Altijd op de hoogte blijven?