Dit jaar staan mosselkwekers voor uitdagingen. Door natuurlijke verzwakking, een grote hoeveelheid schuimalgen en een verhoogde instroom van zoetwater door hevige regenval, wordt een lagere aanvoer voorzien. “In de Oosterschelde zijn deze effecten duidelijker dan op de Waddenzee. Maar we zien ook percelen met topkwaliteit, wat wijst op natuurlijke selectie”, zegt Addy Risseeuw, voorman van de Nederlandse mosselkwekers. De kwaliteit laat zich meten in vleespercentages. Kook je een kilo mosselen dan heb je nu zo’n 280 tot 300 gram mosselvlees.
Afhankelijk van de natuur
Mariene bioloog Jacob Capelle van Wageningen Marine Research benadrukt dat bodemcultuurmosselen een puur natuurproduct zijn. “Van het uitgezaaide mosselzaad haalt elk jaar slechts 5 tot 10 procent de eindstreep. De rest komt ten goede aan de natuur, omdat veel dieren mosselen eten.” De Hammen, het gebied ten westen van de Zeelandbrug, profiteert van het voedselrijke Noordzeewater, wat bijdraagt aan de goede groei van de mosselen.
Mosselen natuur, met een twist
Bij de presentatie van de nieuwe oogst serveerden de jonge Belgische chefs Alexandre Ciriello en Jolien van Puyvelde hun eigen interpretatie van mosselen natuur (traditioneel bereid in eigen vocht met enkel toevoeging van ui, prei, bleekselder en peper): ‘Vadouvan mosselen’ en ‘Mosselen Ajuin’.
Gezonde en verantwoorde keuze
Zeeuwse mosselen zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen, en vormen daarmee een gezonde en verantwoorde keuze. Het eiwit uit mosselen heeft de laagste CO2-voetafdruk van al het dierlijk eiwit.