Topchef Thijs Meliefste over de Oosterscheldekreeft

4 april 2023 Redactie Vismagazine

Het Oosterscheldekreeftseizoen is begonnen. Liefhebbers van dit Zeeuwse seizoenproduct kijken hier elk jaar weer naar uit. Zo ook topchef Thijs Meliefste. “De Oosterscheldekreeft is de koningin van ons water.”

“Als Zeeuw ben ik echt trots op dit product”, vertelt Meliefste. Hij is eigenaar van Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk. “De kwaliteit en smaak zijn ongekend. De smaak van het stevige kreeftenvlees heeft diepgang en een zoet randje. De Oosterscheldekreeft die ik straks op de kaart heb is met een combinatie van wortel en duindoornbes. Een spannende balans van zoet en zuur. Later in het seizoen, als de tomaten zich aandienen, is geroosterde kreeft mooi te combineren met het umami van tomaat. Ook een heel mooi huwelijk.”

Oosterscheldekreeft

Het kreeftenseizoen ging 30 maart officieel van start met het opvissen en veilen van de eerste kreeft. Het seizoen duurt slecht vijftien weken. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor de fijne en zachte smaak.

Bereiding

Volgens Meliefste is ook thuis niet veel nodig om met Oosterscheldekreeft iets bijzonders op tafel te zetten. “Pocheer de kreeft eerst. Breng daarvoor bouillon aan de kook, doe de kreeft erin, zet het vuur laag of helemaal uit. Houd als stelregel aan: 1 minuut pocheren per 100 gram. Het water mag niet koken, daar wordt hij taai van. Halveer daarna de kreeft, doe er knoflookboter overheen en grill nog even kort en hard. Van de scharen maak je daarna een kreeftenbouillon.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?