1. Eerste hangcultuurmosselen zijn ‘superlekker’
Het mosselseizoen is begonnen. Op 29 mei vond de eerste oogst plaats bij de mosselpercelen in de Oosterschelde bij Bruinisse. De kwaliteit is dik in orde. “Superlekker”, aldus mosselambassadeur Sven Ornelis. De hangcultuurmosselen vormen slechts 5 procent van het totale Zeeuwse mosselaanbod. De rest is bodemcultuur. In aanloop naar de opening van het nieuwe seizoen op 3 juli meldden de mosselkwekers minder aanvoer te verwachten.
2. Eerste vaatje brengt 81.000 euro op voor Hersenbank
Op 18 juni vond in Scheveningen weer de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats. Het goede doel van dit jaar was de Hersenbank van het Nederlands Herseninstituut, die een cheque van 81.000 euro in ontvangst mocht nemen na de Amerikaanse veiling. Haringexpert Peter Koelewijn noemt de kwaliteit buitengewoon. “De haring is heerlijk romig en zilt, dat is hoe we het willen hebben.”
3. De laatste weervissers
Sinds de zestiende eeuw staan er weren op de zandplaten in de Oosterschelde voor de vangst van ansjovis. In 1890 stonden er twintig weren, nu anno 2024 zijn er nog maar twee over en is de ansjovis verdwenen. Het gevolg? Het eeuwenoude ambacht van de weervisserij dreigt te verdwijnen.