Top 10 meest gelezen artikelen op Vismagazine 2023

29 december 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Nu de decembermaand is aangebroken en met 2024 om de hoek. Is het tijd voor een terugblik op de meest gelezen artikelen van 2023.


1. Betaalbare vissoorten als alternatief voor kabeljauw
De prijzen van vertrouwde witvissoorten als kabeljauw, roodbaars en schelvis waren in februari ongekend hoog. Omdat bij iedereen de portemonee knijpt was 2023 het jaar om betaalbare vissoorten als wijting en heek aan de man te brengen.
Lees verder 

2. Zanger brengt ode aan visserij
“Waar zijn onze Pieters gebleven, ze zijn van hun visgrond verdreven. Ze varen nooit meer uit, geen kans op een rijke buit.” Dat zong Adriaan Bais in zijn lied 'Verdwenen vissers', over de teloorgang van de visserij in Den Helder.
Lees verder

3. Overname Stoelwinder Vis door Brand Seafood B.V.
Brand Seafood B.V. nam 1 juli Stoelwinder Vis B.V. uit Leeuwarden over. Daarnaast sloot de visgroothandel in Breda en Katwijk een samenwerkingsverband met de Zalmhuys Group.
Lees verder 

4. Start haringseizoen onzeker
De start van het nieuwe haringseizoen stond gepland voor 14 juni, maar deze datum was onzeker. Begin juni had de haring nog niet het vereiste vetpercentage van 16 procent bereikt. Dit was noodzakelijk voor verwerking tot een goede Hollandse Nieuwe.
Lees verder

5. Tips & tricks voor visbeslag
Er gaat weinig boven een krokant gebakken visje. Maar wat is het beste visbeslag? Gebruik je voor mosselen ander beslag dan voor een kabeljauwloin? En wat is de ideale verhouding bloem - vocht?
Lees verder

6. Paling over de Dijk als snelle oplossing voor vissterfte gemaal IJmuiden
Het gemaal IJmuiden vormt een grote barrière voor trekvissen. Volgens schattingen heeft het gemaal een dodelijke werking op zo’n 10.000 trekkende palingen. Omdat een technische oplossing voorlopig uitbleef, kwam stichting Dupan met een tijdelijke: Paling Over De Dijk.
Lees verder

7. Kreeftenvisser Sander Meijer over onderzoek langoustines
Noorse kreeftjes – of langoustines – zijn een belangrijke doel­soort voor Nederlandse vissers. Omdat er relatief weinig bekend was over de visbestanden in de Noordzee, werd daar sinds 2019 onderzoek naar gedaan vanuit Wageningen Universiteit. Vissers spelen een hoofdrol bij het verzamelen van de gegevens.
Lees verder

8. Urkers bouwen kotter voor ‘het nieuwe vissen’
Urker vissers werkten aan een nieuwe kotter die meer doet dan alleen maar vissen. De kotter werd voorzien van techniek die informatie uit de zee haalt en deze door kan sturen naar de overheid, onderzoekers en het onderwijs. Het nieuwe vissen noemen ze het.
Lees verder

9. Groeimarkt voor plantaardige visproducten
Vegan vis. Het klonk als vloeken in de kerk maar bij de con­sument was er animo voor, vertelde Simon Visscher van de Vegan Visboer. Hij verkocht verschillende plant­aardige visproducten die samen met Kramer Fish ontwikkeld waren. Visspecialisten konden hiermee flexitariërs en veganisten binnenhalen als klant.
Lees verder

10. Viskweker Kingfish verbreekt eigen productierecord
2023 was een goed jaar voor The Kingfish Company. De Nederlandse viskweker verbrak in het derde kwartaal het eigen productierecord en zag de omzet stijgen naar 5,7 miljoen euro.
Lees verder 

Altijd op de hoogte blijven?