Toekomst centraal op Spakenburgse Visbeurs

17 juni 2024 Spakenburgse Vishandel Vereniging
VAKBEURS | Ontmoetingen, inspiratie en vooral veel vis. Dat zijn de ingrediënten van de Spakenburgse Visbeurs. De voorbereidingen voor de zestiende editie zijn in volle gang. De toekomst van de sector staat deze editie centraal.

Op 7 oktober staat Spakenburg in het teken van de Spakenburgse Visbeurs 2024. Het thema is ‘Creëer je toekomst’, waarmee organisator Spakenburgse Vishandel Vereniging voortborduurt op het thema van de vorige editie. In 2022 koos de organisatie namelijk voor het thema ‘Tijd voor innovatie’. “Met iedere keus die jij als ondernemer in de visbranche maakt, creëer jij je toekomst. Bepaal wat jij als ondernemer de komende jaren wilt bereiken, benoem je doelen, bepaal je taken en ga vervolgens vol elan aan de slag. De beurs 2024 geeft handvatten om vol gas en vertrouwen de toekomst in te gaan”, aldus de beursorganisatie.

Vis

Mensen blijven eten en vis vormt een belangrijk onderdeel van dit dieet. “Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond”, volgens de Spakenburgse Vishandel Vereniging. “Als de vissector richting de consument liefde voor het vak blijft uitstralen, inspeelt op de omstandigheden en actuele ontwikkelingen, de bedrijfsvoering optimaliseert, creatief met het product aan de slag gaat, de samenwerking zoekt, inventief en creatief is, is er absoluut toekomst voor de sector. De Spakenburgse Visbeurs fungeert daarin vaak als een vliegwiel.”

In 2022 trok de beurs meer dan 5.000 bezoekers en namen 107 bedrijven en organisaties deel. “Cijfers die aangeven dat deze altijd gezellige en professioneel opgezette beurs ‘the place to be’ is geworden voor iedereen die actief is binnen de visbranche. Ontmoeting en inspiratie opdoen kenmerken deze dag”, aldus de organisatie.

Terugkijken op de editie van 2022? Abonnees kunnen online het verslag van deze editie teruglezen.

Naar het artikel

Visserij Ontwikkel Plan

De vissector beweegt volop richting een toekomstbestendig perspectief.  Zo stemde Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onlangs in met het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) van vijf visserijregio’s om ketenbedrijven aan wal en visserijgemeenschappen toekomstperspectief te geven. Het plan bevat projectvoorstellen die variëren van een shrimp innovation center, een initiatief om van visresten hoogwaardige voeding te maken en vernieuwing van visserijmusea.

Ook is er aandacht voor het behoud van de identiteit van gemeenschappen waar families al generaties aan de visserij zijn verbonden. Dit gebeurt door de ontwikkeling en het uitbreiden van visserijmusea in verschillende regio’s, het ontwikkelen van toeristische activiteiten en het ontsluiten van erfgoed van bewoners. Ten slotte zijn er voorstellen op nationaal niveau, waaronder vernieuwing van het visserij-onderwijs. Daarvoor zullen de vijf regio’s, het Rijk, visserijscholen en andere stakeholders landelijk samenwerken. De komende maanden worden alle voorstellen uitgewerkt. De definitieve projecten worden vastgelegd in het convenant dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar verwachting nog voor de zomer ondertekent.

Visbeurs 2024

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, ideeën, innovaties om de vissector toekomstproof te maken, ook op kleinschaliger niveau. Ook hier is aandacht voor tijdens de Spakenburgse Visbeurs. De beurs vindt plaats op 7 oktober op en rond Nautisch Centrum Nieuwboer aan de Westdijk. Ga voor meer informatie over de beurs naar www.visbeurs.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven?