The Seafood Shop wint zaak tegen gemeente Amsterdam

19 oktober 2020
Foto: Koos Groenewold

In 2017 opende de familie De Visscher The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam. Al snel raakte de winkel verwikkeld in een juridisch conflict met de gemeente Amsterdam over de directe consumptie van bijvoorbeeld een broodje haring in de winkel. Na 2,5 jaar procederen stelt de Raad van State The Seafood Shop in het gelijk. Toch moet de familie de zaak sluiten. "Dat we gewonnen hebben verandert alleen niks aan het feit dat onze mooie winkel er financieel slecht voor staat."

Vlak na de opening van The Seafood Shop voerde de gemeente Amsterdam nieuwe regels in om de wildgroei aan toeristenwinkels in te perken. Bij de handhaving in 2018 bleek dat deze regels ook The Seafood Shop raakten. Volgens de gemeente leek de viswinkel te veel op een snackbar en mocht geen producten meer verkopen voor de directe consumptie. Onterecht vond de familie De Visscher en tekende bezwaar aan.

Haring of kibbeling

Zij kregen hierin steun van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). “Directe consumptie van bijvoorbeeld haring of kibbeling draagt sinds jaar en dag substantieel bij aan de omzet van vrijwel iedere visdetaillist in Nederland. De manier waarop de gemeente Amsterdam de nieuwe regels interpreteert, betekent de doodsteek voor visspeciaalzaken als The Seafood Shop."

Raad van State

Na 2,5 jaar procederen belandde de zaak bij de Raad van State. Deze stelde The Seafood Shop deels in het gelijk. Hoewel de Raad van State van mening is dat The Seafood Shop te veel op een horecagelegenheid lijkt  wat in strijd is met de regels, had de gemeenste niet mogen dreigen met sluiting. En de verkoop van producten voor de directe consumptie zoals een broodje haring of een bakje kibbeling is gewoon toegestaan.

Sluiting

De familie is blij met de uitspraak. "Vanuit principieel oogpunt, is dit een overwinning, voor alle visboeren in Nederland", reageert Pepijn de Visscher in het Parool. Toch heeft de familie moeten besluiten om te stoppen met The Seafood Shop. "De dure rechtszaak in combinatie met de huidige crisis maakt dat de verliezen ons teveel zijn geworden", staat te lezen in een verklaring op Facebook. "Bovendien blijft een vlot herstel uit en hebben we onze handen vol aan de restaurants. Dit samen maakt dat we het moeilijke besluit hebben genomen ermee te stoppen. We gaan daarom kijken of een andere visspecialist met frisse moed er een mooie zaak van wil maken. Zo niet dan sluiten we de zaak eind van dit jaar.

 

Altijd op de hoogte blijven?