‘Sneller klaar met schoonmaken’

11 augustus 2021 Xandra Veltman

Een standaard viswinkel bestaat niet meer. Tenminste, qua uiterlijk. Hoge kwaliteit, hygiëne, specialiteiten en beleving zijn de nieuwe standaards. Daarin kunnen zowel de winkelbouwers en -inrichters als de visspecialisten zich uitleven. “Elke ondernemer en elk winkelpand zijn anders. Die kenmerken kun je benutten.” Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Johan Baarssen van Urker Visspecialiteiten Baarssen.

Anderhalf jaar geleden openden Johan Baarssen en zijn vrouw hun vernieuwde Urker Visspecialiteiten Baarssen in Lelystad. Drie maanden later kwam de lockdown. “Ik kan dus niet goed vergelijken met voorgaande jaren”, zegt Baarssen. “Landelijke cijfers wijzen uit dat elke verbouwing 15 procent meer klanten oplevert; ik heb ruim 30 procent geplust. Die stijgende lijn blijft doorzetten ondanks een gesloten restaurantgedeelte en misschien een beetje dankzij het feit dat mensen ambachtelijke winkels en delicatessenzaken hebben herontdekt. Ik heb een breed aanbod vis en kant-en-klare producten en dat wordt gewaardeerd. Daarnaast heb ik vaste klanten van heinde en verre. ”

Alles geregeld

Baarssen nam acht jaar geleden een vishandel in Lelystad over. Zes jaar later kocht hij het pand en ging de beuk er in. “Voordien hebben we ons georiënteerd bij andere verswinkels. We hebben uitgebreid met de eigenaren gesproken. Ik vroeg bijvoorbeeld of ze achteraf nog klachten hadden, of wat hen na de verbouwing niet aanstond. De zaken die ons het meest aanspraken, waren verbouwd door Climate32. Met hen ben ik in zee gegaan; ze regelden alles van tekeningen tot bouwvergunningen, ik heb nergens naar hoeven omkijken.”

30 zonnepanelen

In totaal is er drie meter bijgebouwd en het winkeloppervlak is daarmee anderhalf keer zo groot. De vitrine is ruim 8 meter en staat centraal opgesteld. De koelinstallatie is energiezuinig en voorzien van warmteterugwinning. Alle apparatuur is energiezuinig en er zijn maar liefst dertig zonnepanelen geplaatst. “Op advies van Climate32 heb ik nu bijvoorbeeld wandtegels van 1.20 x 2.60 meter. Al met al ben ik twee keer zo snel klaar met schoonmaken en opruimen.”

Een handige winkel, een goede routing, degelijk en een mooie uitstraling, ook buiten. Zou Baarssen nu zelf dingen anders gedaan hebben? “Wat kleine dingen die ik destijds beslist zo wilde; stalen kozijnen in plaats van hout bij de doorloopdeuren bijvoorbeeld. Maar als ik weer een winkel zou verbouwen mag Climate32 het weer doen. Wie met verbouwingsplannen bezig is en tegen een bepaald bedrag aanhikt, kan ik alleen maar adviseren om de knoop door te hakken. Het legt je geen windeieren.”

Dit is het derde deel van de rondvraag 'Visspecialist blinkt uit in diversiteit'. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de hele rondvraag online of in Vismagazine 5-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?