Simulator voorkomt problemen op zee

13 mei 2025 Redactie Food unsplash
NIEUWS | De stabiliteitseisen voor boomkorkotters tijdens het vissen is een bekende discussie. Het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen test sindskort in een simulator de stabiliteit van kleine boomkorkotters. Draagt dit onderzoek bij aan meer veiligheid op zee?

Met de ongelukken uit 2019 en 2020 met de Urker garnalenkotters UK-165 en UK-171 waarbij een van deze ongevallen bemanning om het leven kwam nog op het netvlies. Is dit onderzoek van MARIN van groot belang. In de simulator kunnen extreme omstandigheden nagebootst worden, zoals zwaar weer, hoge golven en problemen met visnetten. Vervolgens kan getest worden hoe het schip reageert op de omstandigheden. Wanneer kapseist het? En wat kun je als visser nog doen om het omslaan te voorkomen?

Risico op omslaan

Boomkorkotters met een kortere lengte dan 24 meter blijken minder stabiel te zijn wanneer er maar aan één kant van het schip wordt gevist. Aan een kant van het schip hangt een vistuig, aan de andere kant niet. Hierdoor drijft de boot niet rechtop maar hangt het schuin. Bij extreme situaties is de boot extra kwetsbaar voor hoge golven en daarmee omslaan.

Voorkomen van ongelukken

Na de ongelukken met twee Urker garnalenkotters werd het voor de Onderzoeksraad Voor Veiligheid duidelijk. Ongelukken moeten worden voorkomen. Het simulatiesysteem dan nu is ontwikkeld kan daar volgens Dimitri van Heel van MARIN aan bijdragen. Door kwetsbare momenten na te bootsen, kun je begrijpen wat er gebeurt en kun je proberen op de juiste manier te handelen.

Leerproces

Tjeerd de Boer, docent op de Maritieme Campus op Urk, en visser Jacob van Urk hebben geholpen de simulator te testen. De simulatie is volgens hen realistisch en belangrijk voor training en bewustwording. "Ik hoop het nooit in het echt mee te maken", zegt Jacob van Urk.  "Je denkt zelf dat je het nooit meemaakt, anders ga je niet naar zee toe. Maar veiligheid gaat voor alles", zegt hij. Wanneer je verschillende extreme situaties in de simulator hebt meegemaakt, kun je wellicht terugvallen op wat je hebt geleerd.

Tot stand komen

Tjeerd denkt dat de simulator ook voor maritieme studenten waardevol is en hoopt in de toekomst zijn studenten mee te kunnen nemen. Voor het ontstaan van de simulator is er eerst een schaalmodel van een kotter gemaakt. Deze is in bassins met water aan extreme omstandigheden blootgesteld. De data die daarbij is verzameld is gebruikt voor het tot stand komen van de simulatie. Aangezien de simulatie nu precies reageert als een vissersschip kan het zeker bijdragen aan de veiligheid van de bemanning, volgens Van Heel.

Altijd op de hoogte blijven?