SCHELPDIEREN | Ook schelpdieren spelen een rol in de eiwittransitie. “Het zijn nou eenmaal van nature producten waar veel eiwit in zitten", zegt Caroline Verwijs. Niet voor niks stonden er mosselen en oesters op het menu van het Plant The Future Diner.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gekke combinatie. Een rol voor schelpdieren in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Maar het is de moeite waard hier naar te kijken vindt Caroline Verwijs, directeur van Krijn Verwijs. Verwijs was als gast aanwezig bij het Plant The Future Diner, een stakeholders-diner dat ‘minder dierlijk en meer plantaardig’ steviger op de kaart zet. Dit gebeurt onder de noemer van ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’.

Schelpdieren als eiwitbron

Mosselen, oesters en andere schelpen bevatten van nature veel eiwit. Het zijn verse producten uit de zee, die niet worden bewerkt. Dit maakt bijna alle schelpdieren een gezonde en natuurlijke keuze. Daarnaast zorgt de verwerking voor veel minder uitstoot, dan andere dierlijke, eiwitrijke producten. Dit maakt schelpdieren een belangrijke bron van eiwitten.

Nieuwsbrief
Geen nieuws missen van Vismagazine? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws en achtergrondartikelen in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Plant The Future Diner stelt als doel om in 2030 naar een balans te gaan van zestig procent plantaardige en veertig procent dierlijke eiwitten. Volgens Vereniging Schelpdierhandel spelen schelpdieren in de toekomst hierbij een grote rol vanwege hun gunstige en natuurlijke voedingsstoffen. 

Diner

Schelpdieren stonden daarom ook op het menu van het Plant The Future Diner. Restaurant Codium presenteerde een mosselbereiding met limoensap, citrusblad en jalapeño. Ook de Zeeuwse Oesterzusjes droegen bij met een bereiding van oesters. Een verschil ten opzichte van andere jaren toen het diner volledig plantaardig was.

“Dat we met schelpdieren nu op de menukaart staan van een diner dat volledig is ingericht voor de eiwittransitie, is een stap in de goede richting", vindt Caroline Verwijs. “We moeten met z’n allen een stap maken, en ik ben blij dat er ook met een frisse en open blik naar wordt gekeken. Het zijn nou eenmaal van nature producten waar veel eiwit in zitten. En daarmee ook een goed alternatief als low impact eiwitbron.“

Altijd op de hoogte blijven?