RVO kent eerste aanvragen TEK toe

8 mei 2023 Redactie Food Unsplash

Zes weken geleden opende de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Inmiddels heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de eerste aanvragen toegekend.

Ondernemers kunnen sinds 21 maart de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb aanvragen. Tot nu toe heeft RVO 3.368 aanvragen ontvangen. Hiervan zijn 369 aanvragen toegekend en in totaal heeft RVO 3.557.235 euro uitgekeerd. De meeste aanvragen kwamen van restaurants (492), gevolgd door fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons en eetkramen (399).

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

De energiekosten rezen het afgelopen jaar de pan uit. Daarom kwam de overheid met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) om ondernemers uit het mkb te steunen. Deze tijdelijke steunmaatregel is gericht op ondernemers waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de omzet, zoals bijvoorbeeld bakkers, slagers en kleine brouwers.

Voorwaarden regeling

Ondernemers kunnen de TEK-regeling met terugwerkende kracht aan vragen vanaf 1 november 2022. De regeling blijft open tot 2 oktober 2023. Mkb-ondernemers die van de TEK gebruik willen maken moeten aan een aantal eisen voldoen. De regeling is voor mkb-bedrijven met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro; het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; de energiekosten vormen minimaal 7 procent van de omzet; de onderneming heeft een zakelijk energiecontract en het gaat hierbij niet om een vast contract waarin lagere leveringstarieven zijn afgesproken dan de drempelprijs (€0,35 per kWh voor elektriciteit en €1,19 per m3 voor gas).

Altijd op de hoogte blijven?