Royal Cosun wint Koning Willem I prijs

21 mei 2024 Stichting Koning Willem I
Royal Cosun won 16 mei de Koning Willem I-prijs in de categorie Grootbedrijf. “Een bijzondere eer”, aldus CEO Hans Meeuwis. De agrarische coöperatie ‘versloeg’ Royal Koopmans en keukenfabrikant DKG Keukens in deze categorie.

Elke twee jaar wordt de Koning Willem I Prijs uitgereikt aan succesvolle bedrijven die zich actief richten op het maken van positieve impact op mens, milieu en maatschappij. Er zijn drie categorieën: grootbedrijf, mkb en duurzaamheid. Een jury, bestaande uit prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven met als erevoorzitter koningin Máxima, bepaalt de winnaar. “Met deze prijzen stimuleren we creativiteit en innovatie en versterken we de onderlinge contacten tussen bedrijven. De finalisten van vanavond zijn de beste voorbeelden van goed en gezond ondernemerschap”, aldus Klaas Knot, voorzitter van de stichting en president van De Nederlandsche Bank tijdens de prijsuitreiking op 16 mei.

Categorie Grootbedrijf

De vakjury wees Royal Cosun aan als winnaar in de categorie Grootbedrijf. Deze internationaal opererende agrarische coöperatie produceert plantaardige voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie op basis van planten en reststromen.  “De vakjury was zeer onder de indruk van de sterke, maatschappelijk relevante transitie die Cosun heeft ingezet vanuit haar traditionele focus op suikerbieten en aardappelen, en waardeert het ambitieuze plan en het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie”, aldus de jury.

CEO Hans Meeuwis ontving de Koning Willem I Prijs uit handen van erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter Klaas Knot. Meeuwis: “Deze prachtige Koning Willem 1 Prijs is een mooie erkenning voor 125 jaar ondernemerschap, de grote transities waar we als Cosun op inzetten en onze commitment naar een toekomstbestendige duurzame keten. Trots op alle collega’s en Cosun leden die dit mogelijk hebben gemaakt. Dit is niet alleen een erkenning van onze gezamenlijke inspanningen tot nu toe, maar ook een inspiratie om samen verder te versnellen naar de toekomst.”

Mkb en duurzaamheid

In de andere categorieën waren ook een aantal foodbedrijven genomineerd. Schouten Europe in de categorie mkb, en Kipster en Verstegen Spices & Sauces in de categorie duurzaam ondernemerschap. Voor deze bleef bij een nominatie. De prijzen gingen naar Lagemaat Sloopwerken in de categorie mkb en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap ging naar Fairphone.

 

Altijd op de hoogte blijven?