Het aantal rokerijen in Nederland is lang niet meer zo groot als voorheen maar de overgebleven bedrijven kampen allemaal met omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. Op basis van een dalende vraag stemmen ze hun volumes te roken vis af.
Weliswaar is het niet de sluiting van de horeca die pijn doet maar de verminderde afname van gerookte waar bij visdetaillisten en ambulante handelaren.
In Scheveningen rookt vishandel Simonis louter voor eigen gebruik, maar Rokerij Esser belevert viszaken en visgroothandelaren in de Randstad en op de locatie aan de Schokkerweg komen elke ochtend ambulante handelaren gerookte makreel en bokking ophalen. Roeleveld rookt voor de eigen viswinkel maar doet ook grote partijen die bestemd zijn voor export. In alle segmenten ondervinden de beide rokerijen omzetverlies.
Rotterdamse markt
Op 13 maart ging de Rotterdamse markt op slot. Een maatregel die direct gevolgen had voor Esser. Veel ambulante handelaren kwamen niet meer opdagen of lieten weten dat ze de bestelling moesten laten staan. “Dat zijn maatregelen die voelbaar zijn. Ik heb hier tien personeelsleden rondlopen en als dan de helft van je omzet wegvalt en er minder gerookt hoeft te worden, dan moet ik mensen naar huis sturen of de werktijden verkorten”, zo legt directeur Erik Esser uit. Als markten gesloten blijven, zal dat volgens Esser zeker 50 procent omzetverlies betekenen. “We zullen de productie moeten halveren.”