Roelof Bisschop voorzitter werktafel visserij

27 januari 2025 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
VISSERIJ | Oud SGP-kamerlid Roelof Bisschop gaat als voorzitter werktafel visserij invulling geven aan de ‘Visie op voedsel uit zee en grote wateren’. “Het komt er nu op aan om die visie door te vertalen naar een werkprogramma dat duurzaam perspectief biedt”, aldus Bisschop.

Jean Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft oud SGP-kamerlid Roelof Bisschop  benoemd tot voorzitter van de werktafel visserij. Hij gaat samen de verschillende partijen uit de visserijsector en ngo’s een uitvoeringsagenda opstellen voor de ‘Visie op voedsel uit zee en grote wateren’.

“Met de benoeming van Roelof Bisschop halen we iemand binnen met veel ervaring”, zegt staatssecretaris Rummenie. “Het is iemand wiens hart bij de visserijsector ligt en ik ben daarom ook verheugd dat hij begint als voorzitter van de werktafel visserij.”

Visie op Voedsel uit Zee en Grote wateren

Maart 2024 presenteerde toenmalig minister Piet Adema zijn ‘Visie op Voedsel uit Zee en Grote wateren’ om toekomstperspectief te bieden aan de Noordzeevissers. In de visie zette Adema het belang van voedselwinning uit zee centraal. Hiervoor hebben vissers ruimte op zee nodig, maar de vissers moeten ook hun impact op de natuur verder verminderen. Daarnaast benoemt Adema de noodzaak van innovatieve vangsttechnieken, kansen voor de kweek van zeewier en mosselen en het gebruik van ruimte in windparken voor voedselwinning.

Bisschop krijgt de opdracht om deze visie in te vullen. Hiervoor wordt gestart met een centrale werktafel. Daarna komen er drie thematische werktafels: voedsel, ondernemerschap en ruimte. Lid van de werktafels zijn de producentenorganisaties, de Visfederatie, de Pelagic Freezer Trawler Association (PFA), Stichting de Noordzee, het Noordzeeoverleg (NZO), de Vogelbescherming, netVISwerk, het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) en het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA).

Bijdrage visserij en aquacultuur

“Er ligt een gedegen visie op voedsel uit zee en grote wateren”, zegt Bisschop. “Het is waardevol dat daarmee erkend wordt dat de visserij en aquacultuur een bijdrage kunnen leveren aan een gezond voedselpakket. Het komt er nu op aan om die visie door te vertalen naar een werkprogramma dat duurzaam perspectief biedt.”

Hij vervolgt: “Dat het doel van deze werktafel is om dat samen met alle betrokken partijen te doen, spreekt me zeer aan. Als voorzitter wil ik me daar graag voor inzetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we in goed overleg tot een mooie, realistische en breed gedragen uitvoeringsagenda kunnen komen.”

Altijd op de hoogte blijven?