Er zit te veel pfas in de Westerschelde. Uit onderzoek van het RIVM blijkt nu dat het niet verstandig is om vaker dan één keer per jaar vis uit de Westerschelde te eten. De vissen nemen zoveel van de schadelijke stof op dat bij consumptie van een kleine hoeveelheid de pfas-normen al worden overschreden.
Het RIVM startte in november met een onderzoek naar het pfas-gehalte in de Westerschelde. Dit moet duidelijkheid geven over hoeveel vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde consumenten veilig kunnen eten. Op verzoek van de Provincie Zeeland kwam het RIVM op 24 februari met een tussentijdse risicobeoordeling. Hiervoor gebruikte het RIVM een beperkt aantal PFAS-concentraties in oude monsters. Het onderzoek loopt nog en de defintitieve resultaten moeten voor de zomer verschijnen.
De adviezen gelden vooral voor sportvissers, aangezien er op de Westerschelde bijna niet professioneel gevist wordt. "Misschien een enkel dagvissertje, maar niet op grote schaal", zegt een woordvoerder van het Nederlands Visbureau tegen Omroep Zeeland.
De adviezen van het RIVM komen op het volgende neer. Consumenten kunnen jaarlijks maximaal één grote portie vis of twee grote porties garnalen eten. Mosselen kunnen maximaal veertig keer per geconsumeerd worden. Voor oesters geldt honderd keer per jaar.
Bron: NOS / Omroep Zeeland
Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
|