De rivierkreeft is bezig aan een stevige opmars in Nederland. Is het dier een plaag of biedt het (culinaire) kansen voor Nederlandse vissers, viswinkels, restaurants en de consument? Steeds meer partijen nemen deel aan het bestrijden van de rivierkreeft. Het marktaanbod zal de komende jaren toenemen maar er zijn toch wat beren op de weg.
De exotische (Amerikaanse) rivierkreeft rukt op in Nederland. Ecologen en exotenbestrijders spreken al jaren van een plaag. De kreeftenbeestjes hebben het voorzien op waterplanten, vreten complete sloten en plassen kaal, ondermijnen oevers, woelen de bodem om en bedreigen zo de waterkwaliteit en de biodiversiteit.
Beroepsbinnenvissers zien dat anders en spreken liever over een exotische verrassing die kansen biedt voor wat extra inkomsten en die een verrijking is van het culinaire zoetwateraanbod. “Vermijd liever termen als plaag, ongewenst en invasief en dergelijke suggestieve larie”, benadrukt kreeftenpionier André Blokland. “Alle Hollandse rivierkreeft is hier geboren en getogen. Zowel de rode, gestreepte, geknobbelde als gevlekte variant. En verser, smaakvoller, betrouwbaarder, traceerbaarder, natuurzuiverder en regionaler krijg je het niet in viswinkel of restaurant.”
Meer weten over de rivierkreeft in Nederland? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 9-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!