Proeflokaal ’t Ailand geopend

7 november 2011

Afgelopen zaterdag, 5 november, is in de haven van Lauwersoog het proeflokaal ’t Ailand geopend.’t Ailand is een culinair proeflokaal en informatiecentrum over duurzame visserij op ’t Wad. Vissersechtpaar Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg van de TS 31 Internos uit Feerwerd laten hier bezoekers proeven van de culinaire geneugten van waddenvis en de achtergrond ervan. Op de menukaart staan dan ook vooral snacks en kleine gerechten gemaakt van Waddengoud gecertificeerde vis als harder, zeebaars, waddengarnalen en kokkels, Noordzeevis uit de regio en andere regionale producten zoals geitenkaas van de Oude Streek. Met zorg bereid, oftewel 'slow food', en voor de liefhebber een welkome aanvulling op de vele aanbieders van vissnacks in de haven.

Jan en Barbara vissen al sinds 2006 volgens de richtlijnen van streekkeurmerk Waddengoud. Het proeflokaal is ook een goede stap om meer naamsbekendheid aan Waddengoud gecertificeerde vis te geven. Als kleinschalige vissers hebben Jan en Barbara van de TS31 Internos het niet breed. Financiering van dit project was dan ook een hele opgave. De voorbereiding en bouw van ’t Ailand heeft daarom jaren geduurd en heeft tussentijds regelmatig stil gelegen. Maar uit idealistisch oogpunt en om onszelf als kleinschalige kustvissers met onze producten zichtbaar te maken, is al dat werk zeker de moeite waard geweest, vindt Barbara.

De Italiaan Carlo Petrini, grondlegger van de wereldwijde Slow Food beweging, verrichtte de officiële opening van 't Ailand.

Altijd op de hoogte blijven?