Overlevingsbak voor vis wint innovatieprijs

10 november 2011

De Volendamse gebroeders Schilder hebben de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011 gewonnen. De Volendamse vissers ontwikkelden een overlevingsbak waarmee bijvangst voor 99% weer levend in zee kan worden teruggezet. Dat percentage lag voorheen op 13%. De bak werkt zodanig dat alle vis die gevangen wordt in een soort aquarium terecht komt.

In het juryrapport staat dat het sterke punt van het vissorteersysteem en overlevingsbak is dat hij is bedacht vanuit de praktijk. Ook heeft de jury alle vertrouwen in het succes van het systeem. ‘De impact is enorm, niet alleen in Nederland maar hopelijk straks ook op wereldwijde schaal. De Nederlandse visserij kan in ieder geval nu een voorsprong opbouwen en de vangst verduurzamen.’

De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van € 50.000. De prijs werd uitgereikt door Piet Moerland (bestuursvoorzitter Rabobank Nederland) en Herman Wijffels.

Het Herman Wijffels Fonds werd in 1999 opgericht bij het afscheid van Herman Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Het doel van het fonds is het ondersteunen van initiatieven, die het coöperatief en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap bevorderen. Foto: Rabobank)

Altijd op de hoogte blijven?