Vanaf 1 oktober stopt de overheid met de reguliere coronasteun aan bedrijven. Alleen voor sectoren die nog niet helemaal van het slot kunnen, zoals de evenementensector en de nachthorea, komt er een regeling. Dat maakte de overheid 30 augustus bekend.
"De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag", laat het kabinet weten in een verklaring. "Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten." In total heeft de overheid zo'n 80 miljard euro uitgegeven aan coronasteun.
Dit betekent dat de overheid regelingen zoals NOW (voor loonkosten), TVL (voor vaste lasten), Tozo (voor zzp'ers) en TONK (voor noodzakelijke kosten) en verschillende fiscale maatregelen op 1 oktober niet meer verlengd. Vanaf die datum kunnen ondernemers die financiële steun nodig hebben gebruik maken van de reguliere bijstand voor zelfstandigen (het Bbz). De regels hiervoor worden tot het eind 2021 vereenvoudigd.
Uitstel van belasting
Een van de fiscale maatregelen die op 1 oktober stopt is de mogelijkheid voor ondernemers om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Sinds de start van de coronacrisis maakten 369.000 bedrijven hier gebruik van. Deze belastingschuld van €40,4 miljard is grotendeels terugbetaald. Er staat nog ruim 19 miljard euro open bij 270.000 ondernemers.
De overheid verwacht dat bedrijven vanaf 1 oktober weer gewoon belasting gaan betalen. Een jaar later, vanaf 1 okotber 2022 moeten bedrijven starten met het terugbetalen van hun belastingschuld. Hier krijgen ze vijf jaar de tijd voor.
Bron: Rijksoverheid