Oproep Relais & Châteaux: Serveer geen overbeviste vis

6 juni 2024 Pixabay

 

Relais & Châteaux, een organisatie van 580 restaurants en hotels in 65 verschillende landen, pleit voor het behoud van biodiversiteit van de zee. Daarom roept de organisatie op Worlds Oceans Day om te stoppen met het vangen en serveren van overbeviste soorten.

De leden van Relais & Châteaux zijn veelal onafhankelijke ondernemers, vaak families, met passie voor hun vak en toewijding aan het beschermen en promoten van de culinaire en gastvrijheidstradities van de wereld, het behouden van lokaal erfgoed en het beschermen van het milieu. Deze kernwaarden werden verwoord in de visie van de vereniging, die in november 2014 aan UNESCO werd gepresenteerd. Oorspronkelijk geïnitieerd door de voormalige vicevoorzitter van de Vereniging, Olivier Roellinger (Maisons de Bricourt, Cancale, Frankrijk), en voormalig voorzitter Philippe Gombert (Château de la Treyne, Frankrijk), wordt deze visie nu bewaakt door voorzitter Laurent Gardinier (Le Taillevent, Domaine Les Crayères, Frankrijk) en vicevoorzitter en chef-kok, Mauro Colagreco (Mirazur, Menton, France).

Geen rode vis op menu

“Als vereniging kunnen we een grote invloed uitoefenen op de wereldwijde culinaire cultuur”, zegt Colagreco. “We moeten onze gasten eerlijke gerechten aanbieden, met volledig respect voor de aarde. Als chefs kunnen we echt bijdragen aan het behoud van onze planeet door simpelweg elke dag de juiste keuzes te maken en zo ons welzijn en onze omgeving te verbeteren.” De organisatie roept daarom op om geen vissoorten die op de rode lijst staan op de kaart te zetten. Colagraco: “Het is dringend en van cruciaal belang om gasten vissoorten te serveren die niet overbevist zijn, of die op verantwoorde wijze zijn gekweekt met respect voor het milieu, de dieren en de betrokken mensen.”

Ter gelegenheid van World Oceans Day hebben diverse leden speciale menu’s gecreëerd, zijn er feestelijke diners en worden er eenvoudige en inspirerende recepten gedeeld met het grote publiek, waarbij duurzame vis, schaal- & schelpdieren centraal staan. Daarnaast spoort Relais & Châteaux chefs aan om tijdens de maand juni vegetarische menu's te serveren Ook kunnen ze ervaringen creëren, zoals kooklessen of eco-gecertificeerde kwekerijen bezoeken die aandacht besteden aan belangrijke kwesties. Deze activiteiten licht de organisatie uit op sociale media.

Altijd op de hoogte blijven?