Opbrengst veiling eerste kistje Meischol 75.000 euro

22 mei 2023 Redactie Vismagazine Hilco Loman

 

De veiling van het eerste kistje Meischol op Urk bracht 15 mei 75.000 euro op voor Stichting ALS Nederland. “Wat een geweldig bedrag”, reageert Limore Noach, directeur Stichting ALS Nederland. 

Stichting Visserijdagen Urk organiseert jaarlijks de veiling van het eerste kistje Meischop voor het goede doel. Dit jaar koos de organisatie voor Stichting ALS Nederland. Een wereld zonder ALS, dat is het doel van de stichting en dat de aanwezigen in de zaal en via de telefoon graag bijdragen aan dit doel, bleek wel uit de vele biedingen die gedaan werden. De veilingmeester, voor deze gelegenheid geassisteerd door ALS-ambassadeur Thomas Acda, had er zijn handen vol aan.

Opbrengst veiling

Urk Export bracht het laatste bod uit en ging er met het kostbare kistje vandoor. Lucas Schrijver, product manager bij Urk-Export: “We bieden ieder jaar mee, maar doordat ik zelf ook te maken heb gehad met ALS in de familie, was het dit jaar extra bijzonder.” Alle biedingen die tijdens de veiling gedaan werden leverden een totaalbedrag van € 72.075 op en als klap op de vuurpijl liet een Urks bedrijf na afloop weten het bedrag aan te vullen tot € 75.000. Frits de Munnik, vice voorzitter van Stichting Visserijdagen Urk, is zeer tevreden: “Visverwerking Urk doet goede zaken voor Stichting ALS Nederland.”

Thomas Acda samen met directeur Limore Noach de cheque in ontvangst. Noach: “Hier zijn we heel erg blij mee, met dit bedrag kan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte ALS worden voortgezet en komen we een stap dichter bij de oplossing.”

De ziekte ALS

Urker Auke Kaptein is een van de circa 1.500 ALS-patiënten in Nederland en was bij de veiling aanwezig. Zijn verhaal liet nog eens extra zien hoe hard geld voor onderzoek naar ALS nodig is. Auke heeft zich, net als een aantal andere ALS-patiënten, voor de promotie van de veiling ingezet en is erg blij met de opbrengst: “Deze veiling op mijn eigen vertrouwde Urk gaf me het gevoel dat ik toch iets kan doen tegen deze slopende ziekte. Er moet een oplossing komen. ALS moet zo snel mogelijk de wereld uit!”

Altijd op de hoogte blijven?