Opbrengst eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar Hersenbank

13 mei 2024 Redactie Vismagazine Nederlands Visbureau
Op 18 juni gaat het eerste vaatje Hollandse Nieuwe onder de hamer voor het Nederlands Herseninstituut. “Met de opbrengst van de veiling willen we onderzoek doen waarom vrouwen twee tot drie keer vaker de ziekte van Alzheimer krijgen", zegt hersenonderzoeker Dick Swaab.

Op dinsdag 18 juni vindt de traditionele veiling van het eerste vaatje haring plaats in Scheveningen. Voor het eerst zijn er dit jaar twee gastsprekers aan het programma toegevoegd. Hoogleraren neurobiologie Dick Swaab en neuropsychologie Erik Scherder vertellen over de resultaten van onderzoeken naar de positieve relatie tussen haring eten en de werking van ons brein.

De opbrengst van de veiling komt dit jaar ten goede van de Nederlandse Hersenbank. Deze afdeling van het Nederlands Herseninstituut maakt hersenonderzoek mogelijk door humaan hersenweefsel van gezonde én zieke mensen beschikbaar te maken voor onderzoek.

Alzheimer

"Wij vinden het fantastisch dat de Hersenbank dit jaar het goede doel is van de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe", zegt neurobioloog Dick Swaab, bekend als auteur van de bestseller 'Wij zijn ons brein' en oprichter van de Nederlandse Hersenbank. "In Nederland krijgt één op de vier mensen een hersenaandoening. Denk aan de ziekte van Alzheimer, die tweemaal meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, MS of de ziekte van Parkinson, maar ook aan psychiatrische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie, autisme of ADHD. Toch weten we nog maar heel weinig over hoe onze hersenen werken."

“Pas als we in het menselijke brein kijken, kunnen we begrijpen wat er bij hersenaandoeningen misgaat”, zegt Swaab. “Met de opbrengst van de veiling willen we onderzoek doen waarom vrouwen twee tot drie keer vaker de ziekte van Alzheimer krijgen. Wanneer we het mechanisme begrijpen kunnen we deze vreselijke ziekte afremmen of stoppen. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is voor het hersenonderzoek daarom enorm belangrijk.”

Altijd op de hoogte blijven?