Op de Oosterschelde licht kreeftenvisser Lennard Timmer op 28 maart de eerste kreeftenfuik. De officiële start van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2024. UFA organiseert dit jaar geen veiling, wel vindt er een veiling in Zierikzee plaats.  

De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. Zeeland is de enige provincie van Nederland waar deze kreeft, met een eigen DNA-structuur, gevangen wordt Kreeftenvissers vangen de kreeft op duurzame wijze tijdens een gelimiteerde vangstperiode. Slechts vijftien weken mag deze unieke Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden.

Opening seizoen Oosterscheldekreeft

Dit jaar opent het seizoen op 28 maart. Kreeftenvisser Timmer overhandigt de eerst gevangen Oosterscheldekreeft op zijn kreeftenboot BRU 1 uit Oosterland aan Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman, de groepscommandant van de Onderzeedienst Jeroen van Zanten, voorzitter van de Zeeuwse Kreeftenvissers Ida Sinke en de voorzitter van de stichting Promotie Oosterscheldekreeft Nelleke Launspach. Traditiegetrouw krijgt de gevangen vrouwtjes- of mannetjeskreeft een naam.

De vissersboot ‘Lucky Lobster’, met aan boord de burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek, de kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene, oud kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis en de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee Olivier Verwest ligt eveneens bij de kreeftenboot van Lennard Timmer. Daar wordt de eerst gevangen Oosterscheldekreeft geschonken aan de burgemeester van Schouwen-Duiveland en de kreeftenkoningin om vervolgens naar Zierikzee te varen, waar een kreeftenfeest plaatsvindt.

Kreeftenveiling

Voor het eerst sinds jaren vindt er dit jaar geen kreeftenveiling plaats. United Fish Auctions B.V. (UFA) heeft na zorgvuldige afwegingen besloten om dit jaar geen veiling van de eerste Oosterscheldekreeft voor het goede doel te organiseren. Door onvoorziene omstandigheden lukte het niet om tijdig alle voorwaarden voor een geslaagde veiling rond te krijgen. Uiteraard is dit teleurstellend voor alle partijen. In 2025 geven zij de inmiddels vijftienjarige traditie van de UFA-veiling graag weer een vervolg.

In Zierikzee vindt later op de dag wel een veiling plaats. De opbrengst van deze Zierikzeese kreeftenveiling gaat naar twee goede doelen. Allereerst de stichting De bende van het strand. Deze stichting maakt zich sterk voor schone stranden op Schouwen-Duiveland. Het tweede goede doel is de stichting Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland. Oud-voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga leidt deze veiling.

Altijd op de hoogte blijven?