Onrust over toekomst visafslag Scheveningen

27 februari 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand

Afgelopen week ontstond er onrust over de toekomst van visafslag Scheveningen. De gemeente Den Haag zou haar aandelen willen verkopen. In het AD stelt Saskia Bruines, wethouder Economie van Den Haag, iedereen gerust. “Kans dat we aandelen visafslag Scheveningen gaan verkopen is erg klein.”

De visafslag in Scheveningen is onderdeel van United Fish Auctions (UFA). UFA bestaat uit de visafslag Scheveningen en Stellendam. Het merendeel van de aandelen is in handen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Gemeente Den Haag bezit een derde.

Onderzoek visserij 

Vanwege de huidige situatie in de vissector kondigde het gemeentebestuur van Den Haag een onderzoek aan naar de toekomst van de Scheveningse haven en de visserijsector in de regio. Volgens de gemeente is het economisch belang van de visserij in Scheveningen afgenomen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de visafslag, want op basis van de eerste evaluatie stelde de gemeente dat de aandelen in de visafslag niet meer de voorkeur genieten.

De fracties van de VVD, Hart voor Den Haag en CU-SGP reageerden hier fel op. “De visserij, de haven en de economie die erbij hoort, horen gewoon bij Scheveningen. We willen dat die traditie en economie gewoon blijven”, reageerde Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag.

Vis hoort bij Scheveningen

Wethouder Bruines reageert op de ontstane onrust. In het AD stelt ze dat het publieke en economische belang van de vissector voor Den Haag onomstreden is. “Vis hoort bij Scheveningen”, aldus de wethouder. De gemeente wil volgens Bruines meer inzicht krijgen of “de handel en distributie van vis nog helemaal afhankelijk is van ons aandeelhouderschap”. Een vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen of “het Haagse aandeelhouderschap in de UFA nog steeds passend is”. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om hier een beslissing over te nemen.

Deze reactie stelt de verschillende fracties in de Haagse gemeenteraad gerust. “Dit neem een deel van onze zorgen weg”, aldus Lotte van Basten Batenburg van de VVD.

Bron: AD

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?