NVWA neemt 54 kilo glasaal in beslag op Schiphol

6 maart 2023 Redactie Vismagazine

Twee passagiers probeerden op 28 februari naar Maleisië te vliegen met 170.000 beschermde babypalingen in hun bagage. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam deze in beslag en stichting DUPAN liet deze vrij in de Randmeren.

Medewerkers van de Douane troffen vier koffers met glasaal aan tussen de bagage voor een vlucht naar Maleisië. In deze koffers zaten plastic zakken gevuld met water en jonge palingen. Omdat het vermoedelijk om Europese glasaal ging, schakelden de douaniers de NVWA in. Zij constateerden dat er in totaal 54 kilo glasaal in de koffers zat. De inspecteurs namen de glasaal in beslag en de Koninklijke Marechaussee hield de twee mannen uit Maleisië aan.

Uitzet glasaal

Experts van Stichting DUPAN ontfermden over de 170.000 jonge palingen en lieten deze vrijdag 3 maart vrij in de Randmeren, in de omgeving van Harderwijk. “Glasaal is erg kwetsbaar en hoe sneller ze weer vrijgelaten worden, hoe beter dat voor de kleine visjes is”, zegt Alex Koelewijn van DUPAN. “Maar voordat dat mag, moet men er zeker van zijn dat het inderdaad om Europese paling gaat en dat ze vrij van ziektes zijn. Toen de NVWA vrijdagmiddag de glasaal had vrijgegeven, hebben we onze specialisten direct aan het werk gezet om zoveel mogelijk palinkjes een overlevingskans te bieden.”

In Azië is paling een populaire vissoort. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Unagi, gebakken paling in sojasaus. Sinds 2010 gaat het niet goed met de palingbestanden in Azië en wordt nog maar weinig glasaaltjes gevangen om op te kweken. Europa heeft dit probleem niet. De glasalen worden geboren in Sargassozee (Bermudadriehoek) en laten zich meevoeren met de oceaanstromingen naar de Franse kust. Daar wordt veel glasaal gevangen en uitgezet in de Europese wateren waar ze opgroeien, maar een deel van deze glasaal belandt in de illegale handel.

Illegale handel

Voor smokkelaars is deze handel zeer lucratief. De straatwaarde is volgens experts ongeveer gelijk aan harddrugs. Jaarlijks halen koeriers uit Azië ze weg uit Europa om ze voor veel geld te verkopen aan kwekerijen in met name China. Paling staat echter op de Cites-lijst Appendix II en is export buiten de EU streng verboden, om de palingstand in Europa te beschermen. Stichting DUPAN werkt in internationaal verband samen met de Sustainable Eel Group (SEG) om deze smokkel te voorkomen. Onderzoeker Florian Stein ontving voor dat werk in december de ‘Partnership in Conservation’-award van de Interpol Wildlife Crime Working Group.

Koelewijn: “Het volledig uitbannen van de illegale handel lijkt haast onmogelijk. In China, waar de glasaal wordt opgekweekt tot palingen voor consumptie, biedt men vijf- tot tienmaal zoveel als in Europa en dat maakt de smokkel erg aantrekkelijk voor criminelen. Maar het Europese quotum is er niet voor niets. De palingconsumptie in Europa is streng gereguleerd om de palingstand te beschermen. Daarom is het goed dat douanebeambten alert zijn en deze stropers achter de tralies zetten.”

Sinds 2019 worden regelmatig smokkelbendes opgerold. Controle van de vangst en handel door middel van een gecertificeerde standaard voor de ‘chain of custody’, maakt legale glasaal overal traceerbaar waardoor illegale export wordt bemoeilijkt. Zo’n 90% van de gehele vangst en handel is inmiddels gecertificeerd.

Altijd op de hoogte blijven?