Noors bedrijf stopt zalmproductie in Schotland vanwege kwallen en corona

16 februari 2021 Willem M. den Heijer
Foto: Willem M. den Heijer

Aan de Schotse westkust, de schoonste wateren van het Verenigd Koninkrijk, belemmeren kwallen en zeeluis de kweek van zalm. In combinatie met afzetperikelen als gevolg van de coronacrisis heeft de Noorse zalmkweker Grieg besloten te stoppen.

Grieg Seafood Group kampte vorig jaar in het eerste kwartaal met afzetperikelen. De coronacrisis zorgde voor een omzetdaling. Toen drie van de vijf kweeklocaties nabij het Schotse eiland Skye in de zomer te maken kreeg met vissterfte door grote hoeveelheden kwallen en de kosten van het transport van levende zalm vanaf Skye naar de verwerking op de Shetlandeilanden zwaar gingen wegen, besloot het Noorse concern, met hoofdkantoor in Bergen, de stekker eruit te halen. De kweek op Skye werd beëindigd.

Weerslag

Behalve de hierboven genoemde problemen vergde ook het bestrijden van zeeluis veel tijd en energie. Alles bij elkaar opgeteld veroorzaakte dat veel te hoge productiekosten, die ook zijn weerslag hadden op de kwekerijen op Shetland, waar Grieg liefst zestien kweeklocaties heeft. Eind vorig jaar nam de directie het besluit om zich volledig terug te trekken uit Schotland. In de twee Noorse regio’s Rogaland en Finnmark heeft Grieg nog wel enkele kwekerijen om de productie van zalm enigszins op peil te houden.

Te koop

In het derde kwartaal van 2020 bedroeg het verlies op Shetland ruim 16 miljoen euro. Voor de gemeenschap op de Schotse eilandenarchipel kwam de stopzetting als een donderslag bij heldere hemel. Op Shetland is meer dan driekwart van de beroepsbevolking afhankelijk van de visserij, visverwerking en zalmkweek. Grieg Seafood Shetland had 160 mensen in dienst. Inmiddels staat het bedrijf te koop en hoopt de eilandraad dat spoedig een gegadigde zich aanmeldt, teneinde de werkgelegenheid te waarborgen.

Altijd op de hoogte blijven?