Noordzee koolvis verliest MSC-keurmerk

11 juni 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | Visserijen in de Noordzee van zwarte koolvis raken hun MSC-certificering kwijt op 30 juni 2025. Dit besluit volgt na jaren van inspanningen om de duurzaamheid van deze visserijen te garanderen.

Deze schorsing zal voornamelijk gevolgen hebben voor de Duitse en Franse vloten op de Noordzee. Samen vangen deze twee landen momenteel ongeveer 45.000 ton zwarte koolvis per jaar. Nog wel gecertificeerd is de zwarte koolvis uit andere delen van de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Zwarte koolvis ligt meestal als diepvriesfilets of als verse vis in de schappen van supermarkten en viswinkels in Duitsland. In Nederland ligt voornamelijk Alaska koolvis in de schappen.

Schorsing

Het intrekken van de certificering is een gevolg van de aanhoudende lage productiviteit van het Noordzeebestand en een herziene wetenschappelijke beoordeling. Deze komt van het Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) vandaan. Uit deze herziening komt dat het Noordzeebestand onder de groene zone van duurzaamheid is gezakt. De reden voor de daling van de bestandsgrootte zijn moeilijk te achterhalen. De wetenschappers van het ICES geven aan dat klimaatverandering een mogelijke oorzaak is.

De visserijen voldeden aan de eisen voor duurzame visserij, waaronder het verlagen van de vangsthoeveelheden volgens het wetenschappelijk advies. De verwachte groei van het bestand bleef echter uit, een ontwikkeling die uiteindelijk leidde tot de schorsing van de MSC-certificaten.

MSC-visserijstandaard

“Volgens de MSC-visserijstandaard mag de visserij de gezondheid van de vispopulaties op lange termijn niet in gevaar brengen”, reageert Christien Absil, senior visserij-outreach manager Benelux van MSC. “Bestanden mogen alleen worden bevist op niveaus die hen in staat stellen gezond te blijven of zich te herstellen. De bijgewerkte wetenschappelijke gegevens leveren niet het nodige bewijs dat dit nog steeds het geval is voor Noordzeekoolvis. Daarom hebben de onafhankelijke auditors die verantwoordelijk zijn voor de beoordeling van de gecertificeerde visserijen vastgesteld dat ze niet langer voldoen aan de MSC-certificeringseisen.”

Klimaatverandering

Klimaatverandering kan zelfs de meest verantwoorde visserijen beïnvloeden. Eerder is al waargenomen dat de stijgende temperatuur van het zeewater de voortplanting van visbestanden belemmeren. Dit was te zien bij de kabeljauwbestanden in de Noord- en Oostzee en bij de Oostzee haringbestanden. Wetenschappers van het ICES denken dat klimaat gerelateerde effecten ook van invloed kunnen zijn op zwarte koolvis.

“De visserij draagt een grote verantwoordelijkheid om zich aan te passen aan veranderingen in mariene ecosystemen’, benadrukt Christien Absil. ‘Duurzaamheid is geen luxe, het is de basis voor elke levensvatbare visserij. Dat geldt meer dan ooit in het licht van klimaatverandering.”

Bron: FishTrend

Altijd op de hoogte blijven?