Nominaties smaaktest ‘Lekkerste Haring’ bekend

9 mei 2023 Redactie Vismagazine Pixabay

Jaarlijks vindt in Oegstgeest de Nationale Haring Smaaktest plaats. De organisatie nomineerde meer dan 80 van de 745 Nederlandse haringhandels voor de titel ‘Lekkerste haring van Nederland.’ Dit deden ze op basis van recommandatie en onderzoek.

Bij de Nationale Haring Smaaktest proeven een aantal prominenten blind haringen van deelnemende vishandels en bepalen de welke haring het lekkerst is. Dit jaar vindt de proeverij op 4 juli plaats, zoals altijd in restaurant Villa Beukenhof in Oegstgeest. Onder de prominenten bevinden zich juryvoorzitter en burgemeester Emile Jaensch, opiniepeiler Maurice de Hond, bioloog/schrijver Maarten ‘t Hart,  tv-journaliste Catherine Keyl, voormalig staatssecretaris/buschauffeur Fred Teeven, oud-Nederlands Elftal speler René van de Kerkhof en directeur Consumentenbond Sandra Molenaar.

Smaaktest

Organisator Bob Goulooze begon deze consumentensmaaktest negen jaar geleden, toen er veel commotie was rondom allerlei testen. “Ik vind dat het publiek recht heeft op een eerlijke, 100 procent betrouwbare test. In samenspraak met haringleveranciers zijn we tot een goede methodiek gekomen en notaris Heemstra van DeClercq Advocaten en Notariaat garandeert een eerlijk verloop.

Nominaties

De organisatie bepaalt de nominaties op basis van aanbevelingen van gerenommeerde vishandelaren. Daarnaast doet de organisatie zelf onderzoek naar de publiekswaardering van vishandels. Deze combinatie van recommandatie en waardering leidt tot de nominatie. “Vishandelaren vinden allemaal dat zij de beste haring van ons land hebben. Natuurlijk kan er maar één de beste zijn. Overigens betekent deelname aan de Nationale Haring Smaaktest dat zij al door een strenge selectie zijn gekomen en goede haring verkopen. De Nationale Haring Smaaktest is een platform om je te meten met je concurrenten. Hoewel we alleen de nummers 1, 2 en 3 bekend maken ontvangen alle deelnemers een juryrapport in steekwoorden”, aldus de organisatie.

Nationale Haring Smaaktest (© Nationale Haring Smaaktest)

Altijd op de hoogte blijven?