Nieuwe vistechniek: de klapslof

14 juni 2021 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Pixabay

Na het verbod op de pulsvisserij zijn vissers op zoek naar nieuwe vistechnieken. Een van die vissers is Jaap van der Vis van de TX-36. Hij vertelt aan dagblad Trouw over de klapslof.

Vanwege het pulsverbod gaan veel vissers weer terug naar de boomkor. Het probleem met de boomkor is volgens Van der Vis dat de kettingen niet altijd op de bodem blijven. De kettingen van de boomkor zijn bevestigd aan een vleugel die op en neer beweegt door diepteverschillen op de zeeboden. Als de vleugel omhoog gaat, gaat de ketting ook omhoog en verliest het contact met de zeebodem.

Samen met zelfstandig ondernemer en uitvinder Harmen Klein Woolthuis zocht Van der Vis hier een oplossing voor. Het resultaat is de klapslof, een soort scharnier dat op en neer gaat als een klapschaats. Hierdoor beweegt de klapslof met de bodem mee en blijven de kettingen op de bodem. Van der Vis testte het systeem 10 weken door aan de ene kant van de TX-36 te vissen met de klapslof en aan de andere kant met de 'normale' boomkor. Volgens Van der Vis ving hij met de klapslof meer tong en trok twaalfhonderd ­kilo lichter. Hij is dan ook van plan om vanaf 1 juli, als er niet meer met de puls gevist mag worden, deze techniek te gebruiken.

Van der Vis en Klein Woolthuis verwachten niet dat de klapslof dezelfde bezwaren gaat krijgen als de puls. “Die doet geen kwaad. Technisch los je het anders op binnen de regels. Je vist weer met kettingen”, besluiten ze in dagblad Trouw.

Bron: Trouw

Altijd op de hoogte blijven?