Nieuwe verpakkingsmethode vermindert kwikgehalte in tonijn

12 februari 2025 Dave Bouthoorn Pexels
INNOVATIE | Tonijn bevat naast gezonde voedingsstoffen ook kwik. Wetenschappers ontwikkelden een methode om dit gehalte te verminderen bij tonijn in blik. Door het aminozuur cysteïne toe te voegen aan de verpakking daalt het kwikgehalte.

Een nieuwe verpakkingsmethode kan het kwikgehalte in tonijn met 35 procent verlagen. Onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden ontwikkelden een innovatieve benadering om de voedselveiligheid te verbeteren en de blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen.

Vis is een belangrijke bron van eiwitten en essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren. Maar bepaalde vissoorten, waaronder tonijn, bevatten ook methylkwik, een schadelijke stof die zich ophoopt in de voedselketen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoort kwik tot de tien gevaarlijkste stoffen voor de menselijke gezondheid. Langdurige blootstelling kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel, vooral bij ongeboren baby's en jonge kinderen. Daarom krijgen zwangere vrouwen vaak het advies om hun consumptie van tonijn te beperken.

Innovatieve oplossing: actieve verpakking

Onderzoekers van Chalmers University ontwikkelden een methode waarbij een waterige oplossing met het aminozuur cysteïne wordt gebruikt in de verpakking van tonijn in blik. Dit aminozuur heeft de unieke eigenschap om kwik aan zich te binden en uit het visvlees te onttrekken. Tests toonden aan dat het kwikgehalte met maximaal 35 procent kan verminderen, en zonder merkbare veranderingen in de smaak, geur of structuur van de vis.

“Onze studie laat zien dat we niet alleen de consumptie van tonijn hoeven te beperken om de blootstelling aan kwik te verminderen. Dit nieuwe verpakkingsmethode kan de voedselveiligheid verhogen en bijdragen aan een betere volksgezondheid,” zegt Mehdi Abdollahi, universitair hoofddocent bij de afdeling Levenswetenschappen van Chalmers.

Dit concept van een ‘actieve verpakking’ is uniek, omdat het niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de veiligheid verhoogt.

“Het mooie aan deze methode is dat het actief blijft terwijl het product op de plank staat. Bovendien zijn er geen extra productiestappen nodig als deze technologie industrieel wordt toegepast,” aldus Przemysław Strachowski, eerste auteur van de studie.

Toekomstperspectieven

De onderzoekers onderzoeken nog hoe ze het verwijderde kwik op een verantwoorde manier af kunnen voeren. Toch biedt deze innovatie een veelbelovende oplossing voor een gezondere en veiligere consumptie van tonijn en mogelijk andere vissoorten. Met deze doorbraak kan de voedselindustrie een belangrijke stap zetten in het verminderen van schadelijke stoffen in ons voedsel. 

 

Altijd op de hoogte blijven?