Nieuwe kweekvis gepresenteerd

13 oktober 2011

Chef-kok Leendert Scholtus van De Echoput in Hoog Soeren presenteerde op 10 oktober tijdens de Food Professional Day in Ede de nieuwe Nederlandse kweekvis yellowtail kingfish. De nieuwe kweekvis komt uit een kwekerij in Yerseke. Scholtus liet samen met Ivan Beusink van restaurant Bridges in Amsterdam verschillende bereidingen van de van origine subtropische roofvis zien. Vooral de koude bereidingen als tartaar en met koude rook vielen in de smaak bij de proevers op de Food Professional Day. Qua verwerking en stevigheid lijkt de nieuwe kweekvis op tonijn. Alleen is het vlees van deze vis is wat lichter roze. ‘Garen is bij deze vis lastig omdat die snel te droog wordt’, vond Scholtus. Hij raadde aan de vis kort te bakken en aan de buitenkant te schroeien om hem nog meer smaak te geven. De chef was positief over de yellowtail kingfish. ‘Hij behoort tot de betere kweekvissen.’

Scholtus was ook erg te spreken over de leefomstandigheden van de kweekvis in ronde bassins op het land. Samen met Beusink ging hij in Yerseke bij de kwekerij kijken.

Onderzoeksinstituut IMARES in Wageningen had de chefs gevraagd om aan de slag te gaan met de nieuwe kweekvis. IMARES doet onderzoek naar de viskweek van yellowtail kingfish. Ze worden opgekweekt van 0,5 gram tot vissen van 3 tot 4 kilo in een jaar tijd. Naar verwachting is de vis volgend voorjaar bij Nederlandse horeca- en visgroothandels te koop. Nu zijn er al wat kleine partijen op de markt. Yellowtail Kingfish wordt is in Japan erg gewild als ingredient voor sushi. Foto: Flickr.

Altijd op de hoogte blijven?