Nederland loopt voorop met innovatieve FloMo-kuil

20 mei 2025 Redactie Food pexels
NIEUWS | Nederland is voorloper in de doorontwikkeling van de FloMo-kuil, voorheen kiwi-kuil. Boomkorkotter KW 145 heeft vier weken gevist met aan de stuurboordzijde een FloMo-kuil. Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research gaf een update over wat de kuil kan betekenen voor de Nederlandse visserij op de bijeenkomst van Visserij Innovatie Netwerk (VIN).

Na de eerste vier weken met een nieuwe kuil te hebben gevist is er nu ook een tweede FloMo-kuil onderweg naar Nederland. Precision Seafood Harvesting uit Nieuw-Zeeland maakt deze kuilen handmatig. Het hoofddoel van het onderzoek naar vissen met deze kuilen is het verminderen van sterfte bij ondermaatse bijvangst. Vissers en onderzoekers zijn enthousiast over de viskwaliteit, overleving van bijvangst en selectiviteit. Pieke Molenaar ziet ook benthos ontsnappen uit de FloMo-kuil.

Haken en ogen?

De Nederlandse Vissersbond is kartrekker van het project dat gefinancierd wordt vanuit het Europese subsidiefonds EMFAF. “Maar wat kun je er mee verdienen?”, vraagt een Texelse visser tijdens de VIN bijeenkomst. Molenaar antwoordt: “In vergelijking met een 80mm-kuil vangt de FloMo beter!” Over de investeringskosten van de FloMo is op het moment nog niet veel zinnigs te vertellen. Wel stelt Molenaar dat het onderhoud aan de kuilen makkelijker gaat dan bij de traditionele kuil.

Het touw waarmee de panelen met een kettingsteek aan elkaar zijn gezet en ballen aan de onderzijde vertonen meer sporen van slijtage. De gaatjes in de kuil krimpen niet zoals de mazen dat traditioneel wel doen. Hierdoor worden ze bij langdurig gebruik iets groter.

Europese projecten

Tijdens de bijeenkomst werd er live geschakeld met Denemarken en Engeland. In Denemarken staat een onderzoek op het punt van beginnen waarbij er met de FloMo tijdens de twinrigvisserij op mix-vis in Noorse wateren wordt gevist. Eigenaar Tamme Bolt hoopt dat hij met de FloMo-kuil een betere kwaliteit vis gaat vangen.Vanuit Engeland komt het nieuws over een test van de FloMo-kuil met een langoustinevaartuig. Dit gebeurt op het moment in Noord-Ierse wateren.

Garnalenvisserij

Met steun vanuit het Waddenfonds wordt door de Wageningen Marine Research samen met de Nederlandse Vissersbond en de Nieuw-Zeelandse fabrikant een ontwerp gemaakt voor de garnalenvisserij. Het doel hierbij is de bijvangst van ondermaatse visjes en garnalen te reduceren. Dit kan doordat de kleinste bijvangst de kuil nog kan verlaten.

Altijd op de hoogte blijven?