Eerste natuurgebieden Noordzee sluiten voor bodemvisserij

17 februari 2023 Marieke Pols

Vanaf 8 maart sluiten de natuurgebieden Klaverbank, Friese Front en de Centrale Oestergronden voor de bodemvisserij. Een verlies van ongeveer 2.700 km2 visgrond. Daarnaast gaan ook een aantal Duitse natuurgebieden dicht, waaronder het Duitse Sylter Aussenriff. “Dit raakt de visserij hard”, aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

“Voor de Nederlandse vissersbond is het op zich geen verrassing”, vervolgt hij. “Als organisatie zagen we het al aankomen.” De sluiting was aangekondigd in het Noordzeeakkoord dat de overheid en de natuurorganisaties in 2020 sloten. In 2030 moet 15 procent van de Noordzee gesloten worden voor bodemberoering. Dit is volgens Van der Tuin het eerste onderdeel. “We gaan het voelen.”

Alle gebieden zijn belangrijk, volgens Van Tuinen. Hij noemt het Friese Font waar op langoustines gevist wordt. Het afsluiten van dit gebied noemt hij “buitengewoon proportioneel.” Om deze reden heeft de Nederlandse Vissersbond ook het Noordzeeakkoord niet ondertekend. Ook het afsluiten van de Duitse Sylt noemt hij, waar vooral garnalenvissers door worden getroffen. Het is de zoveelste tegenslag voor de Nederlandse visserij.

Afgesloten natuurgebieden

De overheid meldt op de website exact om welke gebieden het gaat. De sluiting in de Nederlandse Noordzee betreft de onder de Kaderrichtlijn Mariene Strategie beschermde gebieden Friese Front en Centrale Oestergronden en het Habitatrichtlijngebied Klaverbank. Daarnaast sluit ook het Vogelrichtlijngebied Friese Front voor de visserij met kieuw- en warnetten van 1 juni tot 30 november elk jaar. In de Duitse Noordzee gaat het om (delen van) Sylter Aussenriff, Borkum-Riffgrund, en Östliche Deutsche Bucht. Daarnaast sluiten (delen van) Sylter Aussenriff en Östliche Deutsche Bucht voor de visserij met kieuw- en warnetten en is het in (delen van) Sylter Aussenriff überhaupt verboden om te vissen.

De sluiting van deze gronden is vastgesteld in een verordening van de Europese Commissie. De sluiting moet “kwetsbare natuurgebieden op zee” beschermen.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?