Slecht nieuws voor mosselliefhebbers. De Producentenorganisatie Mosselcultuur denkt dit jaar minder bodemmosselen aan te kunnen voeren. In aanloop naar het nieuwe seizoen treffen de Zeeuwse mosselkwekers minder oogstbare mosselen aan dan verwacht. De oorzaak? Natuurlijke factoren, aldus de mosselsector.

“Natuurlijke uitval is voor de mosselkweek een bekend, regelmatig terugkerend fenomeen”, zegt Addy Risseeuw, voorman van de Nederlandse mosselkwekers. “Dit jaar treffen de mosselkwekers dit in een grotere hoeveelheid aan. Een combinatie van natuurlijke verzwakking en omstandigheden als de schuimalg en een verhoogde instroom van zoetwater door de heftige regenval lijken effecten te hebben op de mossel. In de Oosterschelde zijn deze effecten duidelijk heviger dan op de Waddenzee. Daarnaast zien kwekers echter ook percelen met topkwaliteit. Dat duidt op een natuurlijke selectie die de beste exemplaren sterker maakt.”

Bij de mosselen uit de Zeeuwse hangcultuur – waarvan het seizoen vorige week is gestart - doet zich geen uitval voor. Deze mosselen groeien hoger in de waterkolom en niet op de bodem. Risseeuw: “De huidige situatie zegt niet per se iets over de toekomst. Momenteel vindt de natuurlijke zaadval van de mosselen plaats en die ziet er heel goed uit. Dat geeft onze kwekers perspectief voor de oogst over één en twee jaar.”

Het 2024 seizoen van de bodemcultuurmosselen start op 3 juli. Over de prijs van de mossel voor de consument kan de mosselsector nu nog niets zeggen.

Altijd op de hoogte blijven?