Minder bijvangst met akoestische breedbandtechniek

31 januari 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand / Unsplash

Wageningen Marine Research onderzoekt momenteel een nieuwe vistechniek, de akoestische breedbandtechniek. Hiermee kunnen vissers vissoorten als haring en makreel identificeren en minder ongewenste bijvangst opvissen.

Pelagic Freezer-trawler Association gaf Wageningen Marine Research (WMR) de opdracht om onderzoek te doen naar akoestische breedbandtechniek om vissoorten tijdens het vissen te identificeren. Met deze techniek worden de echo’s van vissen via verschillende frequenties opgevangen.

Akoestische breedbandtechniek

Deze techniek is niet nieuw. Voorheen lukte het alleen om onderscheid te maken tussen vissen met zwemblaas (zoals haring en horsmakreel) en vissen zonder zwemblaas (zoals makreel en zandspiering). “Met de nieuwste breedbandapparatuur kunnen we ook de kleinste akoestische verschillen tussen vissen meten,” zegt onderzoeker Benoît Bergès op de website van WMR. “Dit gebeurt aan de hand van algoritmen die de weerkaatste echo’s analyseren.”

Ongewenste bijvangst

De techniek is gebruikt aan boord van onderzoeksschepen en gedurende het hele jaar getest in verschillende gebieden. De onderzoekers beschikken nu over een grote hoeveelheid meetgegevens. De analyse van deze gegevens en de ontwikkeling van algoritmen moet het voor vissers mogelijk maken om deze techniek te gebruiken tijdens het vissen en zo de ongewenste bijvangst te verminderen.

Bron: Wageningen Marine Research (WMR)

Altijd op de hoogte blijven?