Merijn Bus neemt Zee op Tafel over

1 april 2021 Redactie Vismagazine

Merijn Bus neemt vanaf 1 april de Haagse viswinkel en restaurant Zee op Tafel over. Geen nieuw gezicht voor de klanten, want hij werkt al negen jaar als kok en bedrijfsleider voor de onderneming. Een zaak overnemen in coronatijd, is dat wel verstandig? "Absoluut, want ook in deze moeilijke tijd draaien we erg goed. Maar het kan allemaal vast nog beter, daar gaan we keihard voor werken", zegt Merijn.

Ruim negen jaar geleden begonnen compagnons Arjan Timmerman en Jan Willem van Bemmel deze zaak in de Bankastraat in Den Haag. Een vernieuwend concept, met zowel een winkel met verse vis aan de voorzijde van het pand als een klein restaurant achterin. Onderdeel van de buurt, maar met een aantrekkingskracht ook daarbuiten. En een volledige focus op vis. "Die insteek had succes", vertelt Merijn. "De zaak is uitgegroeid tot een ‘prachtig’ horecabedrijf en werd een fijne, toonaangevende plek, waar mensen konden genieten van een mooi bord eten, fantastische producten en een goed glas wijn."

Nieuw avontuur

Merijn heeft al langer de intentie om een eigen zaak te beginnen, maar de aanbiedingen die hij voorbij ziet komen, zijn het allemaal net niet. "Toen ik hoorde dat Jan Willem toe was aan een nieuw avontuur, heb ik mijn kans met beide handen aangegrepen. Hoe vaak komt het voor dat de zaak waar je al jaren met zoveel plezier en tomeloze inzet staat te werken, de jouwe kan worden? Ik kon niet anders dan er vol voor gaan."

Jan Willem is verheugd dat hij 'zijn zaak' in vertrouwde handen kan achterlaten. "Merijn heeft een schat aan ervaring en kent Zee op Tafel als geen ander. Ik weet zeker dat hij er alles aan zal doen om Zee op Tafel nog decennialang op de kaart te zetten", zegt hij. 

"Toen ik Jan Willem een jaar of 11 geleden leerde kennen als collega bij een grote bekende vishandel hier in Den Haag, vertrouwde hij me al snel toe dat het zijn droom was om zelf een viswinkel met restaurant te openen en vroeg of ik dan bij hem zou willen werken. Zo gezegd zo geschiedde. Ik vind het super gaaf dat ik dan nu Jan Willem zijn droom voort kan zetten en er helemaal de mijne van kan maken", zegt Merijn.

Horecahart

Ondanks de gedwongen tijdelijke sluiting van het restaurant, ziet Merijn dagelijks nog veel klanten binnen lopen om zijn verse producten af te nemen of om complete menu’s af te halen. Hij is dan ook optimistisch over de toekomst. "Tuurlijk zou ik liever zien dat we ook gasten mogen ontvangen. Mensen met een horecahart zullen beamen dat er geen fijner geluid is dan het rumoer van een goed draaiende avond met tevreden mensen. Maar we zijn ook lekker bezig in de winkel. En zodra we weer open mogen met het restaurant, gaan we er vol voor. Er komt, in stappen, een flinke opfrisbeurt voor de zaak, Ik werk aan een nieuw menu en ik wil graag investeren in trainingen voor en productkennis van het personeel. Alles om ervoor te zorgen dat we mensen helemaal in de watten kunnen leggen", zegt de kersverse eigenaar.

Vernieuwing

Het concept blijft grotendeels hetzelfde, maar zijn hoofd loopt over van de ideeën en aanpassingen om de zaak helemaal naar eigen hand te kunnen zetten. De samenwerkingen met andere lokale ondernemers zet hij graag voort en breidt hij bovendien uit, zodat Zee op Tafel met bijna alleen maar lokale producten werkt. Daarnaast wil hij zichzelf zogezegd "opnieuw blijven uitvinden, zodat de zaak blijft aansluiten bij de wensen en behoeften van klanten - en ze hopelijk ook overstijgt."

"En dat is precies wat deze zaak nodig heeft", zegt Jan Willem. "Ik heb er jaren veel plezier en liefde in gestopt, maar het is nu tijd voor iemand anders om dat te doen. Iemand die er met frisse energie voor gaat. Ik kan me niemand beter dan Merijn voorstellen om die handschoen op te pakken."

Altijd op de hoogte blijven?