Meevaren met de weervissers
Vissers in de weer
Stichting Behoud Weervisserij organiseert in mei, juni en juli excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde. Deelnemers kunnen zo de eeuwenoude visserijtechniek van dichtbij meemaken.
Weervisserij is een ambachtelijke visserijtechniek, die gebruik maakt van getijdestromingen. Door middel van houten of stenen bouwwerken worden vissen in een fuik geleid. Dit ambacht is sinds 2018 erkend als Nederlands immaterieel erfgoed en vindt uitsluitend plaats op het oostelijke deel van de Oosterschelde. Familie Van Dort uit Bergen op Zoom is de enige in Nederland – en waarschijnlijk ook in Europa – die de weervisserij nog beroepsmatig beoefend.
Minder ansjovis
Van oudsher is de weervisserij onlosmakelijk verbonden met de vangst van ansjovis, dat het oostelijke deel van de Oosterschelde altijd als paaigebied heeft gebruikt. Daar lijkt een aantal jaar geleden een kentering in te zijn gekomen, vermoedelijk veroorzaakt door onder andere klimaatverandering.
Excursie
Om het bijzondere ambacht voor een breed publiek toegankelijk te maken, organiseert Stichting Behoud Weervisserij sinds 2012 in samenwerking met de weervissers van Van Dort excursies naar de weervisserij. Ondanks de afname van de ansjovis, zijn de excursies nog altijd in trek. “Men wil dit unieke ambacht toch een keer van dichtbij meemaken. En als er geen ansjovis is, dan wordt er wel iets anders gevangen, zoals geep, makreel of sprot”, vertelt Rick van Geel, verantwoordelijk voor de PR van de stichting.
Vaar- en vlettochten
De stichting biedt de excursies in twee typen boottochten aan: vaar- en vlettochten. Bij een vaartocht gaan de deelnemers in de haven bij de Bergsediepsluis, nabij Tholen, aan boord van de rondvaartboot Zwerver 3. In de buurt van de weer stappen ze over op vletten, waarmee naar de weer wordt gevaren. Bij het fuikgat kunnen de deelnemers van dichtbij aanschouwen hoe de weervissers de vangst binnenhalen. Gidsen van de stichting geven aan boord uitleg over het gebied en de (historie van de) weervisserij.
De vlettocht is een meer authentieke, ‘back to basic’-tocht waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van het moederschip. In de haven gaan de deelnemers direct aan boord van een vlet (twaalf personen) die hen naar de weer brengt. Ook bij deze tocht is er een gids aan boord.
Meer informatie over de excursies en de weervisserij is te vinden op de website van Stichting Behoud Weervisserij.