Meer onderzoek naar PFAS in Westerschelde

5 mei 2023 Redactie Vismagazine Pixabay

Vanwege de strengere Europese regels rondom PFAS en voedselveiligheid komt er op verzoek van de visserijsector meer onderzoek naar de aanwezigheid van deze stof in de Westerschelde. Daarnaast laat provincie Zeeland weten de schade van de vervuiling te willen verhalen op de vervuiler chemiefabriek 3M.

In 2021 kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht, vlakbij Antwerpen, PFAS in de Schelde loosde. Na onderzoek concludeerde het RIVM dat het PFAS-gehalte van vis uit de Westerschelde te hoog is en adviseerde consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten. In de Westerschelde wordt beperkt gevist door beroepsvissers en dan vooral op garnalen. Daarom lieten PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond onderzoek doen naar PFAS-gehalte in garnalen uit de Westerschelde. Ze adviseerden om niet op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde.

Strengere Europese regels

Sinds 1 januari 2023 geldt er nieuwe Europese regelgeving waarin de PFAS-normen voor vis, vlees, eieren en schaal- en schelpdieren zijn aangescherpt. De waarden in de monsters die de visserijsector in februari 2022 nam liggen ver boven de nieuwe Europese norm. Daarom drong de vissector bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan op meer onderzoek naar de risico’s.

Onderzoek

Dat onderzoek komt er. In opdracht van het ministerie voeren onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en Wageningen Food Save Research (WFSR) een nieuw onderzoek naar PFAS in vis uit de Westerschelde. Dit gebeurt in overleg met de sector. Totdat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn handhaven de Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid het advies om niet te vissen op de Westerschelde ten oosten van de lijn Vlissingen – Breskens. “Op die wijze kan zoveel mogelijk worden voorkomen dat met PFAS vervuilde producten in de handel komen en kan hopelijk zoveel als mogelijk worden voorkomen dat de problematiek op de Westerschelde zich uitbreidt naar de rest van de visserijsector”, aldus de Nederlandse Vissersbond op de website.

Meldpunt voor schade

Ondertussen heeft Provincie Zeeland een meldpunt geopend voor ondernemer die getroffen zijn door de PFAS in de Westerschelde. “Inmiddels zijn er rond de dertig meldingen binnengekomen van gederfde inkomsten, variërend van enkele duizenden euro's tot en met miljoenen euro's”, zegt Dick van der Velde, gedeputeerde van de Provincie Zeeland tegen RTL Nieuws. “De beroepsvisserij wordt hard getroffen en lijdt behoorlijke schade. Maar ook het toerisme heeft last van de PFAS-vervuiling.”

De provincie wil de schade verhalen op het Amerikaanse 3M, die verantwoordelijk is voor de vervuiling. 3M laat aan RTL Nieuws weten mee te willen werken aan een oplossing. “We hebben contact opgenomen met de Nederlandse overheid om de PFAS-situatie in de Westerschelde te bespreken en zullen dat ook met andere belanghebbenden doen.”

Altijd op de hoogte blijven?