Het gros van de Noordzeevis gevangen door Nederlandse vissers is bestemd voor de export. “Zonde”, vindt Paul Einerhand. In het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next pleit hij voor meer aandacht voor Noordzeevis.

Paul Einerheid pleit al jaren voor meer Noordzeevis. Hij staat bekend als ‘De Noordzeevisman’ en verzorgde lange tijd de communicatie van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. In de Noordzee zwemmen zo’n 220 vissoorten, waarvan er zeker veertig interessant zijn voor consumptie. Maar 90 procent van deze vis wordt geëxporteerd.

Op de Nederlandse menukaarten en in supermarkt zijn vooral geïmporteerde vissoorten zoals zalm, tonijn en tilapia te vinden. “Als je deze zee als achtertuin hebt, dan is het zonde om al die vis te importeren terwijl wij al dit lekkers hier hebben zwemmen”, aldus Einerhand op Wakker Nederland.

Dat Noordzeevis kansen biedt voor de vishandel en horeca is geen nieuws. November 2022 publiceerde Geert Hoekstra (Wageningen Economic Research) een onderzoek naar de kansen van een verdienmodel met verse Noordzeevis. Voor het onderzoek sprak Hoekstra een aantal ondernemers in de lokale visketen van Schevening en analyseerde de prijzen.

“Verse Noordzeevis heeft unieke eigenschappen die nog veel meer benut zouden kunnen worden voor een sterk verdienmodel”, constateert Hoekstra. “Denk aan de hoge kwaliteit doordat het vers is, de lokale herkomst met het verhaal erachter van de visser en Noordzee, de verbondenheid met de omgeving, het feit dat deze vis niet altijd en overal verkrijgbaar is, maar ook het gegeven dat vis gezond is. Vergeleken met de geïmporteerde vissoorten is de consumentenprijs per kilo verse Noordzeevis veel lager.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?