Foto: Pixabay
De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.
HAS Hogeschool houdt de ZERO Food Waste Challenge samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank. Studenten worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken en implementeren tegen voedselverspilling. Dit draagt bij aan het halen van het Sustainable Development Goal van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.
Brabantse editie
Vorig jaar hield HAS Hogeschool al de eerste Brabantse editie van de ZERO Food Waste Challenge met en relatief kleine groep studenten van 4 hogescholen. “We hebben veel geleerd van deze Brabantse editie”, zegt Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS Hogeschool. “Onze ervaringen zetten we nu in voor de landelijke editie.” De lector zette binnen deze Brabantse challenge samen met collega’s, studenten en partners voor HAS Hogeschool een voedselverspillingsactieplan op. “Met dit actieplan willen we de voedselverspilling binnen HAS Hogeschool in Den Bosch in 3 jaar tijd met 50% verminderen. Dit doen we natuurlijk in de eerste plaats door gericht te kijken naar onze eigen voedselverspilling en hier actie op te ondernemen. Maar daarnaast doen we het ook door binnen het onderwijs en onderzoek actief met voedselverspilling als thema aan de slag te gaan.”
Online masterclasses
De landelijke challenge trappen de partners op 13 september af met een fysieke kick-off bijeenkomst. Vervolgens kunnen studenten online een serie masterclasses volgen die bestaat uit webinars en SMALL challenges. Antien: “De masterclasses zijn in de avond en Engelstalig. We hebben bewust voor deze vorm gekozen zodat studenten uit heel Nederland makkelijk kunnen aansluiten. De bijeenkomsten gaan onder meer over de laatste stand van zaken met betrekking tot voedselverspilling, maar ook over werkwijzen om tot innovatieve én werkende oplossingen te komen.”
SMALL en BIG Challenges
Naast de SMALL challenges kunnen de studenten ook werken aan een BIG challenge van een bedrijf, instelling of school. “Hierbij formuleren we een aantal generieke opdrachten voor de eigen hogeschool, maar halen we ook specifieke BIG challenges op van bedrijven, instellingen en andere scholen. Enkele voorbeelden van de challenges van vorig jaar: het stimuleren van voedselzuinigheid bij jongeren (Voedingscentrum), het toepassen van oesterzwamvoetjes die nu niet gebruikt worden (BeefyGreen) en het meten van de Food Waste Print van HAS Hogeschool.”
Certificaat en award
Alle deelnemers krijgen aan het eind een certificaat en de groep studenten of de student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject ontvangt een ZERO Food Waste Challenge Award. Deze zal worden uitgereikt rond 12 maart 2023 door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Meer informatie over de challenges waar studenten afgelopen jaar aan gewerkt hebben vind je hier.