Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

3 augustus 2020
Foto: Pixabay

Wetenschapper Björn Kok ontwikkelde een nieuwe methode om te berekenen hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweek vis. Hieruit komt het beeld naar voren dat kweekvis duurzamer is dan gedacht. 

In 2016 stelde het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde er vier kilo vis nodig is voor één kilo kweekzalm. De nieuwe methode van Kok laat een ander beeld zien. Dankzij plantaardig visvoer en zijn 'eFIFO'-methode, kan de ratio van de gehele viskweek uitkomen op 1:3 tot 1:4.

Visvoer

In het voer van kweekvissen bevat vismeel als eiwitbron en visolie als bron van omega 3-vetzuren. Dit wordt gemaakt uit wild gevangen vis, meestal ansjovis. Hoeveel kilo wilde vis nodig is om een kilo kweekvis te produceren wordt berekend met de FIFO-ratio. Hiervoor heeft Kok nu de nieuwe eFIFO-methode ontwikkeld. Deze geeft een accurate en consistente verwachting van hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweekvis.

De methode eFIFO houdt rekening met sociaal economische drijfveren om vis te vangen voor de productie van vismeel en visolie. Daarnaast wordt ook het gebruik van bijproducten zoals vishoofden, graten en vinnen meegenomen in de methode.

Onderzoek

De resultaten uit onderzoek van Kok verschenen onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Aquaculture. Kok ontwikkelde de eFIFO-methode als onderdeel van zijn thesis voor zijn Master Sustainable Development – Energy and Materials aan het Copernicus Institute for Sustainable Development van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Bron: FoodHolland

Altijd op de hoogte blijven?