Kottervissers aan het woord bij OP1

16 januari 2023 Redactie Vismagazine

Dat veel Nederlandse kottervissers moeten stoppen is de media niet ontgaan. Afgelopen week schoven oud-visser Jaap Tanis en Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond aan bij OP1 om hierover te vertellen.

De kottervisserij staat onder druk vanwege onder andere de hoge brandstofprijzen, de windmolenparken en natuurgebieden op zee, het pulsverbod en de Brexit. Driekwart van de Nederlandse kottervloot heeft zich daardoor aangemeld voor een opkoopregeling van de overheid.  Van de 120 grote kotters die op de Noordzee op tong en school vissen blijven er waarschijnlijk 40 over.

“Als je ziet waar de kottervisserij mee te maken heeft gekregen, is dat gewoon een giftige cocktail van alle negativiteit”, zegt Durk van Tuinen bij OP1. “We hebben de Brexit gehad, we zijn de visquota kwijtgeraakt, pulsvisserij zijn we kwijtgeraakt. We moesten terug naar de traditionele vismethodiek. Niet omdat we dat graag wilden, maar dat moesten we. We gingen dubbel zoveel gasolie gebruiken. Als klap op de vuurpijl kwamen er windmolenparken. En op de korte termijn, waardoor je niet meer naar zee kan, is dat die gasolieprijs voor ons verdubbeld is. De grootste kostenpost voor de visserij is de gasolie.”

Bekijk hieronder de uitzending terug.

Altijd op de hoogte blijven?