NIEUWS | Onderzoek van de WUR in de Waddenzee, Oosterschelde en Voordelta toont aan dat mosselkweek in beschermde natuurgebieden, ondanks regulering via het Mosselconvenant, een positief effect heeft op de biodiversiteit en waterkwaliteit.

Het doel van de overgang naar mosselzaadinvanginstallaties is een ongestoorde ontwikkeling van zaadbanken tot meerderjarige mosselbanken. Deze transitie moet stapsgewijs gaan verlopen.

Herstelmogelijkheden

Mosselbanken en kweekpercelen vormen leefgebieden voor soorten zowel in als op de bodem. Beide zorgen voor een hoge biodiversiteit ofwel, hoe meer mosselen, hoe meer andere soorten. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw zijn droogvallende platen gesloten voor bodemvisserij. Daarbij is er in de praktijk vanaf 2002 helemaal geen mosselzaadvisserij meer geweest op deze droogvallende platen. Maar herstel is mogelijk. In de Waddenzee is het oppervlak van droogvallende mosselbanken hersteld tot waarden van voor het dieptepunt. De rol van langdurig niet bevissen is niet vast te stellen. In de Oosterschelde komen daarentegen helemaal geen droogvallende banken voor.

Verschillen beviste en onbeviste delen

In de periode van 2006 tot 2012 zijn verschillende delen van onder water liggende mosselbanken gesloten voor mosselvisserij. Dit terwijl naastgelegen gebieden wel bevist mochten worden. Na het bevissen is de dichtheid aan mosselen aan de kant waar bevissing wel is toegestaan lager dan aan de kant waar dit niet is toegestaan. Na een periode van anderhalf jaar zijn er geen verschillen meer tussen de beviste en onbeviste delen.

In 2014 zijn er ook enkele sublitorale gebieden gesloten voor bodemvisserij. Zeven jaar na sluiting is onderzocht wat het verschil is in bodemdiergemeenschap tussen de gesloten gebieden en gebieden waar wel gevist mocht worden. Het resultaat was dat er na zeven jaar nauwelijks verschillen zijn tussen de twee gebieden. Verschillen die wel werden gezien zijn terug te rekenen aan de gebiedskeuze. Verder onderzoek hiernaar is belangrijk.

Vertroebeld water

Mosselen bevorderen de waterkwaliteit, zij filteren continu zwevend materiaal uit het water waardoor het helderder wordt. Wanneer op mosselen wordt gevist neemt de troebelheid van het water sterk toe, dit effect is tijdelijk. Het positieve effect van de filtratie is continu.

Draagkracht

De draagkracht voor schelpdieren van de Waddenzee en Oosterschelde lijkt niet onder druk te staan. Deze kan wel onder druk komen te staan wanneer er in de toekomst een te groot bestand schelpdieren ontstaat. In dit geval zouden er dan te veel dieren zijn die zich voeden met microalgen.

Het volledige rapport is te lezen op de site van de WUR.

Altijd op de hoogte blijven?