Helderse visafslag ontslaat personeel vanwege saneringsregeling visserij

11 augustus 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Pixabay

De onlangs gepubliceerde saneringsregeling voor de visserij, zorgt voor veel onrust. Niet alleen in de visserij maar ook op de visafslag. De Helderse visafslag ontslaat ‘uit voorzorg’ alle sorteerders. Zij zijn vanaf 1 januari 2023 hun baan kwijt.

Met de saneringsregeling kunnen vissers die geen toekomst meer zien in de visserij stoppen. De verwachting is dat ook vissers in de regio Hollands Noorden en Texel hier gebruik van gaan maken, waardoor een aanzienlijk deel van de aanvoer op de Helderse visafslag wegvalt. Daarom heeft de visafslag besloten om alle sorteerders te ontslaan. Volgens het Noordhollands Dagblad gaat het in totaal om 22 man personeel.

Voorzorgsmaatregel

“Het is een voorzorgsmaatregel”, zegt directeur Pim Visser van Visafslag Hollands Noorden, waar Den Helder onder valt, in het Noordhollands Dagblad. “We weten nog niet precies hoe het uitpakt. Of we kunnen nog heel klein doorgaan met een beetje vis, en dan gaan we met de sorteerders weer om tafel om te kijken wat we ze kunnen bieden, of er blijft zo weinig over dat we helemaal niks kunnen bieden.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Den Oever

Hij verwacht in oktober of november meer duidelijk te krijgen of en in wat voor vorm de visafslag open kan blijven. Dan moet duidelijk zijn hoeveel vissers gebruik maken van de regeling. Over de visafslag in Den Oever, ook onderdeel van Visafslag Hollands Noorden, maakt Visser zich minder zorgen, omdat daar vooral kleinere kotters komen die op garnalen vissen. Zij hebben minder brandstofkosten en daarom verwacht Visser dat er minder garnalenvissers gebruik gaan maken van de saneringsregeling.

Saneringsregeling

Vanaf 1 september gaat de saneringsregeling visserij open. Voor deze regeling is 155 miljoen euro beschikbaar, afkomstig uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR)De regeling richt zich op ondernemers die geen toekomst meer zien in de visserij. Vissers die er gebruik van willen maken moeten aantonen dat ze quotum verliezen door de Brexit. Daarnaast moeten ze hun vissersvaartuigen voor 1 april 2024 laten slopen en vervallen de individuele vangstrechten (contingenten) die gekoppeld zijn aan het vaartuig. Ook mogen deze vissers vijf jaar lang geen nieuw vissersvaartuig inschrijven. 

Visserijorganisaties zijn teleurgesteld over deze regeling. Met name het intrekken van de visrechten (contignenten) leidt tot onbegrip.

Bron: Noordhollands Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?