Grote onzekerheid voor vissers uit Bonaire

17 maart 2025
Visserij | De vissers op Bonaire maken zich zorgen over de toekomst van hun beroep. Hun vangsten nemen af en in tegenstelling tot vissers in Europees-Nederland ontvangen ze geen subsidies. Bonairiaanse visserijcoöperatie Piskabon ziet genoeg kansen en roept de overheid op tot actie.

Ondanks een nieuw bestuur in 2024, zegt Ernest de Lanoy, voorzitter van belangenorganisatie Piskabon, dat de situatie is verslechterd en vissers moeten vechten voor hun bestaan.

Financiële problemen en bureaucratie

Piskabon krijgt jaarlijks een bijdrage via een zorgcontract, maar dit is onvoldoende. Een aanvraag voor extra steun werd opnieuw afgewezen, wat leidde tot het stopzetten van projecten en vistoernooien. Bovendien duurt het verkrijgen van overheidsgoedkeuring voor projecten soms jaren, wat de vissers belemmert. Zo werd geld voor lokvlotten pas acht maanden na goedkeuring uitbetaald.

Verschillende belangrijke projecten blijven liggen. De pier in Sorobon wacht al bijna een jaar op reparatie en de pier bij Playa Pabou is gevaarlijk. Piskabon pleit voor slipways, zodat boten sneller hulp kunnen krijgen. Deze voorstellen liggen al twee jaar zonder actie.

Bewustwording en kansen

Piskabon werkt aan betere communicatie met de overheid en benadrukt de waarde van de visserij voor Bonaire. De vissers houden zich aan milieuregels en laten beschermde soorten met rust. Toch vindt De Lanoy dat de overheid meer moet investeren in visserijontwikkeling, zoals visverwerking en export. Hij wijst erop dat Nederland tonijn uit China importeert, terwijl Bonaire een lokale bron kan zijn.

Bonaire’s vissers voelen zich achtergesteld ten opzichte van collega’s in Europees-Nederland. De Lanoy benadrukt dat als Nederland echt wil investeren in de visserij, er grote vooruitgang mogelijk is. Zonder steun blijft de sector echter in moeilijkheden.

Reactie van de overheid 

Gedeputeerde Anjelica Cicilia, verantwoordelijk voor de beleidsdomeinen van onder andere Agrarische Zaken, Visserij & Voedselzekerheid, stelt dat de overheid begin 2025 concrete afspraken heeft gemaakt over financiering en prioriteiten, waarbij slipways een speerpunt zijn. Ook wordt met Nederland gekeken naar subsidiemogelijkheden voor de Caribische eilanden. Ze benadrukt dat samenwerking tussen Piskabon, Bonaire en Nederland essentieel is en dat er al projecten lopen om de sector te verduurzamen, zoals onderzoek door Wageningen University & Research.

Cicilia ziet ondanks uitdagingen als klimaatverandering en bevolkingsgroei een positieve toekomst voor de visserij. De overheid wil zich actiever inzetten voor de sector door samen te werken met lokale en internationale organisaties.

 

Altijd op de hoogte blijven?