Foto: Good Fish Foundation

Er is meer ambitie nodig om de Europese paling te redden. De Europese regelgeving is nog niet effectief genoeg en de implementatie in de EU-lidstaten moet worden verbeterd. Dat zegt de Good Fish Foundation naar aanleiding van de evaluatie van de Europese Aalverordening. De Aalverordening trad twaalf jaar geleden in werking met als belangrijkste doel: het herstel van de palingstand.

Volgens de Europese Commissie, die de evaluatie liet uitvoeren, blijft de status van de paling kritiek. De visserij verminderde de afgelopen jaren door onder andere vangstverbod van drie maanden. Een andere belangrijke doelstelling, om 40 procent van de volwassen paling te laten uittrekken naar zee om zich voort te planten, is niet gehaald. Ook het oplossen van de migratiebarrieres die de paling niet kan passeren, zoals dammen en sluizen, blijft ver achter bij de doelstellingen.

Paling in Europa

De paling komt in heel Europa voor. De lidstaten hebben nationale plannen moeten maken om de palingstand te laten herstellen. De meeste landen hebben onvoldoende maatregelen genomen of deze maatregelen niet geïmplementeerd. De grootste bedreigingen voor de paling zijn: migratiebarriëres, illegale handel, visserij en stroperij, en verlies aan leefgebied. Het zal nog decennia duren voordat de palingstand zich heeft hersteld, aldus de Europese Commissie.

De Good Fish Foundation en RAVON voeren campagne met Europese zusterorganisaties voor een effectievere Europese Aalverordening en een betere implementatie in de lidstaten. De organisaties zullen de komende tijd hun activiteiten voor de paling opvoeren. De campagne wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Altijd op de hoogte blijven?