Goed gevulde schelpen bij eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van 2025

21 mei 2025 Redactie Food Nederlands Mosselbureau
NIEUWS | Op de Oosterschelde zijn de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van 2025 geoogst. De schelpen zijn eerder rijp dan normaal gesproken en uitzonderlijk goed gevuld. Daarmee liggen ze nu in de schappen voor liefhebbers in Nederland en België.

Mosselkweker Jacco Schot was er vroeg bij dit jaar. “De zonnige dagen hebben het water voedselrijker gemaakt, waardoor de mosselen een groeispurt konden maken. De schelpen zijn uitzonderlijk goed gevuld met al meer dan 30 procent mosselvlees.”, vertelt Jacco over zijn mosselen op de locatie op de Oosterschelde.

Hangcultuurmosselen

De omstandigheden om mosselen in hangcultuur te kweken zijn niet overal ideaal. Alleen in voedselrijke wateren van Zeeland zijn deze omstandigheden aanwezig. Daarnaast beslaat hangcultuurmosselen slechts vijf procent van de totale Nederlandse mosselproductie. Vergeleken met bodemmosselen zijn de hangcultuurmosselen een stuk eerder rijp, de eerste oogst bodemmosselen wordt vanaf 2 juli verwacht. Toch wordt de techniek van hangcultuur al lang toegepast in Nederland. Familiebedrijf Schot uit Zierikzee gebruikt deze techniek al meer dan 100 jaar.

Koken met de mosselen

Ter ere van de eerste oogst bereidde Zeeuwse topchef Bradley Deurloo van restaurant Rootsch op de kade een mosselceviche. “Als trotse Zeeuw wil ik laten zien wat deze provincie te bieden heeft. Mosselen, oesters, duindoornbessen en zeekraal hebben een prominente plek op het menu. Een vinaigrette of saus maak ik vaak op basis van mosselvocht. Dat vind ik het lekkerste wat er is. Dus altijd bewaren!!”, aldus Bradley. Het volledige recept (pdf) van het Nederlands Mosselbureau.

Kwaliteits streekproduct

Mosselen zijn een bron van eiwitten, vitamine en mineralen en dragen voor de duurzame kweek het MSC-keurmerk. Daarnaast dragen ze ook nog de keurmerken biologisch en het Zeker Zeeuws. Dat is niet alles wat deze mosselen een mooi product maken, ze filteren algen uit het water en zetten deze om naar voedingsstoffen. Ook Belgische radio-dj en mosselambassadeur Sven Ornelis is te spreken over de nieuwe oogst. "Dit is een moment waar ik echt naar uitkijk. Proef je de zilte smaak van de eerste mosselen, dan weet je dat het zomer wordt."

Altijd op de hoogte blijven?