Gerookte zalm centraal in uitzending Keuringsdienst van waarde

19 november 2024 pxhere

 

ONDERZOEK | “Een kweekzalm is toch een kweekzalm, en roken is toch roken?” Die vraag staat centraal in de nieuwe aflevering van Keuringsdienst van waarde naar gerookte zalm.

De uitzending van Keuringsdienst van waarde op 25 november staat in het teken van gerookte zalm. De verslaggevers doen onderzoek naar de verschillen tussen de soorten en brengen een bezoek aan een visboerderij.

Jaarlijks eten Nederlanders zo’n 385 miljoen kilo vis. Zalm staat met stip op nummer één in de top tien van meest gegeten vissoorten. Misschien vanwege de veelzijdigheid. Je kunt zalm rauw eten of koken, bakken, stomen en natuurlijk roken. Gerookte zalm ligt kant-en-klaar in de schappen in de supermarkt.

Gerookte zalm

De meeste zalm in het assortiment in de supermarkt is gekweekte zalm uit Noorwegen of Schotland, die vervolgens wordt gerookt bij een rokerij. Supermarkten hebben minimaal twee soorten in de schappen liggen. Een dure en een goedkope. En dat roept vragen op bij  Keuringsdienst van waarde. Want: “Een kweekzalm is toch een kweekzalm, en roken is toch roken?” De verslaggevers van de Keuringsdienst gaan op onderzoek uit en zoeken naar het antwoord op een visboerderij.

Wil je meer weten over kweekzalm? In Vismagazine verscheen najaar 2024 een artikel over ‘zalm van de toekomst’, die in de schappen ligt bij de Sligro.

Naar het artikel

Keuringsdienst van waarde

De Keuringsdienst van waarde is een televisieprogramma dat consumenten inzicht geeft in de productie van voedsel en andere consumentenproducten. De verslaggevers van het KRO-NCRV-programma onderzoeken claims van fabrikanten en andere zaken die hen opvallen.

De aflevering van Keuringsdienst van waarde over zalm wordt uitgezonden op 25 november om 21:35 uur op NPO 1.

Altijd op de hoogte blijven?